Socialistische Partij

Stem Wijzer...

Nog niet overtuigd van de juistheid van je keuze? Test jezelf op de StemWijzer of - als je meer tijd hebt - op de StemTest

Enquete Politiek & Internet

SP tegen PvdA: `Kies voor evenwichtiger verdeling allochtonen'


09-01-2003 * `Niet de aanwezigheid van migranten als zodanig is een probleem, wel hun overconcentratie in een aantal wijken in grote steden. De 23 postcodegebieden met een allochtone meerderheid liggen op één na allemaal in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Terwijl slechts acht procent van onze bevolking een niet-westerse afkomst heeft, is bijna eenderde van de bevolking van deze steden van niet-westerse afkomst. In andere grote steden is een vergelijkbaar zorgelijke ontwikkeling gaande.

Die onevenwichtige verdeling maakt dat het integratieproces stokt en de tegenstellingen groeien. Daarom moeten we werken aan een meer evenredige verdeling. Een andere keus is er niet.'

Dat zei SP-voorman Jan Marijnissen vanmiddag in Delfshaven in Rotterdam. Daar lanceerde hij drie voorstellen en nodigde andere politici uit snel duidelijkheid te geven op dit punt. Hij richtte zijn aandacht daarbij speciaal op PvdA-voorman Wouter Bos. Die beweerde gisteren in het Algemeen Dagblad dat spreiding van migranten slechts symptoombestrijding is. Marijnissen: `Daarmee negeert hij opnieuw de ervaringen in de oude wijken, die juist leren dat een geïntegreerde samenleving een meer evenredige verdeling eist van allochtonen over wijken, scholen en banen.'

Jan Marijnissen op bezoek in de Rotterdamse wijk Delfshaven, 9 januari 2003

Marijnissen sprak vanmiddag met bewoners van Delfshaven, waar meer dan 70 procent van de 76.000 bewoners van allochtone afkomst is. Delfshaven kenmerkt zich door een oververtegenwoordiging aan kansarme, weinig op de Nederlandse samenleving georiënteerde allochtone bewoners en relatief weinig autochtonen, die zich geweldig in de steek gelaten voelen door de politiek. De werkloosheid is er bovengemiddeld, het voorzieningenniveau beneden het gemiddelde en de kans om slachtoffer te worden van criminaliteit weer bovengemiddeld - net als de kans om als dader bij crimineel handelen betrokken te raken. Marijnissen gaf aan dat hij begrijpt dat veel mensen zich al jarenlang miskend en in de kou gezet voelen.

De problematiek van Delfshaven is vergelijkbaar met die in een aantal buurten en wijken in andere grote steden, aldus Marijnissen. De onevenwichtige verdeling heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Er zijn nu 500 'zwarte' scholen in 82 gemeenten van ons land. De SP-voorman wees erop dat dit zeker niet de wens van de allochtonen zelf is: `Volgens opinieonderzoeken willen de meeste allochtone ouders het liefste dat hun kinderen naar een gemengde school gaan. Allicht: volgens de onderwijsinspectie blijken allochtone leerlingen duidelijk beter te presteren op scholen met relatief veel kansrijke leerlingen dan op scholen met relatief veel kansarme leerlingen.' Tijdens een bijeenkomst in buurtcentrum Pier 80 ging Marijnissen ook in op de benarde positie van veel allochtonen op de arbeidsmarkt en de gevolgen daarvan voor hun financiële positie: `De inkomenspositie van allochtonen is veel slechter dan die van autochtonen. Hun netto-uurloon blijft ver achter. Ook de kans om werkloos te worden is oneerlijk verdeeld. Armoede komt onder allochtone bewoners van Nederland drie maal zo vaak voor dan bij autochtone Nederlanders. Allochtonen zitten minder in de WW en vaker in de bijstand. Een op de vijf oudere allochtonen leeft onder het sociaal minimum.'

Marijnissen vindt het tijd dat Bos inziet dat het vooral de PvdA is die het heeft laten lopen als het om integratie gaat. De SP-voorman noemde in Delfshaven drie voorstellen om het integratieproces vlot te trekken:

1 Er moeten gemeentelijke plannen komen voor de spreiding van scholieren. Die kunnen toewerken naar een evenredige verdeling van allochtone en autochtone scholieren. Te 'witte' of te 'zwarte' scholen moeten rekening houden met de gewenste 'menging'.


2 Er moeten afspraken worden gemaakt over een evenredige verdeling van allochtone en autochtone bewoners over de wijken. Witte wijken moeten van het slot voor allochtonen, door aanpassing van de plafonds in de huursubsidie. Lokale overheden en woningcorporaties moeten worden gedwongen om te zorgen voor meer betaalbare huur- en koopwoningen in witte wijken. 'Zwarte' wijken moeten aantrekkelijker worden voor iedereen.


3 Behalve scholen en buurten moet er ook een betere verdeling van allochtonen en autochtonen komen. Dat begint bij beter onderwijs, met name het VMBO, waar de meeste kinderen van allochtonen naartoe gaan. De nieuwe minister van O&W zal daaraan het grootste deel van zijn tijd moeten besteden. Een betere opleiding biedt meer kans op werk en inkomen, en een grotere kans op een woning in een gemengde wijk.

Dossier integratie

Jan Marijnissen op bezoek in de Rotterdamse wijk Delfshaven, 9 januari 2003