Gemeente Heerenveen

Persberichten

Burgemeester en wethouders starten inspraakprocedure over Algemene Visie voor de wijk de Greiden in Heerenveen
9-1-2003

Vanaf donderdag 9 januari 2003 kan er officieel worden ingesproken op het toekomstplan voor de wijk de Greiden in Heerenveen. Deze procedure duurt tot en met 19 februari aanstaande. Bewoners, instanties, verenigingen en andere belangstellenden hebben dus tot die datum de gelegenheid om kennis te nemen van de plannen en reacties te geven. Dit kan op verschillende wijzen en momenten: schriftelijk, tijdens een drietal spreekuren en op de voorlichtings-en inspraakavond op 6 februari aanstaande.

In de algemene visie voor De Greiden staat wat er allemaal kan gebeuren om de woonwijk de komende vijftien jaar te versterken. Dat is nodig om er voor te zorgen dat de Greiden ook in de toekomst een wijk blijft waar goed en veilig gewoond kan worden. Het plan, (met als titel: concept-Algemene Visie), gaat bijvoorbeeld over het verbeteren en bij elkaar brengen van voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang en ouderen, meer kunst in de wijk, het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum, het aanpassen van wegen en woonstraten, het verbeteren en vergroten van groen- en watergebieden, het vervangen van bestaande woningen, het realiseren van nieuwbouw, enzovoort.

Dit alles is bedoeld om De Greiden een eigen gezicht te geven, de herkenbaarheid te vergroten en de samenhang tussen de verschillende buurten in de wijk te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is dat de wijk
-nog meer dan nu het geval is- een plek is waar de bewoners zich thuis voelen. Bij de plannen in de algemene visie spelen de veranderingen in de wensen en behoeften van de bewoners een belangrijke rol. Zoals voorzieningen voor het groeiend aantal ouderen, de behoefte aan flexibel in te delen woningen in veilige woonstraten en de vraag naar een duidelijk centrum van de wijk waar van alles te doen is voor jong én oud.

Hoe is de visie tot stand gekomen?
De algemene visie is voorbereid door vertegenwoordigers van de gemeente, Wijkbelang De Greiden en de woningcorporaties. Bij die voorbereiding is uitgebreid met bewoners, verenigingen en organisaties besproken wat en in hoeverre er iets dient te veranderen in De Greiden en wat de grenzen zijn van de plannen. Zo kwamen allerlei knelpunten, wensen en verbeteringen aan bod. De uitkomst van dat alles was dat de versterking van het "eigen gezicht"van De Greiden belangrijk is en dat men zich bij de plannen vooral wil richten op het onderhouden en opknappen van de wijk in plaats van slopen en nieuw bouwen. In de visie zijn vervolgens allerlei plannen beschreven hoe de Greiden vernieuwd kan worden, met andere woorden: hoe geschetste problemen kunnen worden opgelost.
Het college van burgemeester en wethouders vindt de visie voor de Greiden een goede basis om verder te werken aan de wijk, maar wil de opvattingen van de bewoners van de wijk weten, voordat de visie definitief aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.