Nieuwsbericht

donderdag, 9 januari 2003, 16.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Agressief verkeersgedrag
Heerhugowaard, 8 januari 2003.
Woensdagmiddag werd een 30-jarige man uit Alkmaar mishandeld door de bestuurder van een bestelwagen. Dit gebeurde op een voetgangersoversteekplaats op de Zuidtangent ter hoogte van de Gildestraat. Terwijl het slachtoffer op de oversteekplaats liep werd hij rakelings voorbij gereden door de bestuurder van een bestelwagen. Als schrikreactie stak de Alkmaarder een been uit die tegen de auto aan kwam. De bestuurder van de bestelwagen stopte hierop en stapte uit zijn auto. Hij liep op het slachtoffer toe en gaf hem een vuistslag in het gezicht waarbij hij gewond raakte aan oog en neus. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder.

Man aangehouden na plegen van vernielingen
Alkmaar, donderdag 9 januari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 35-jarige man , zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden op de Koelmalaan. Kort daarvoor had de man een deur van een flatwoning vernield. Ook bleek hij een raam van één van de toegangsdeuren naar een trapportaal te hebben stuk geslagen. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Bij het plegen van de vernielingen had de man een vinger gebroken maar hij wenste geen medische verzorging van het aanwezige ambulancepersoneel. De man is voor verder onderzoek ingesloten. Waarom de man de vernielingen heeft gepleegd is niet bekend geworden.

Inbraak in woning
Alkmaar, donderdag 9 januari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Paul Krugerstraat. Men kwam in het huis door het vernielen van een raam in de voordeur. De inbraak werd vanmorgen door de bewoner ontdekt. Hij mist een radio, een dvd-speler en een onbekend aantal dvd's.

Vrachtauto verliest lading
Alkmaar, donderdag 9 januari 2003.
Omstreeks 11.30 uur verloor een vrachtauto op het verkeersplein Kooimeer zijn lading. Het ging om een vrachtauto met een lengte van 35 meter die twee stalen balken vervoerde van elk 16.000 kilo. Het voertuig kwam uit de richting van Heiloo/Den Helder en wilde rechtsaf slaan om de rijbaan van de snelweg A9 op te rijden in de richting van Akersloot. Tijdens het nemen van de bocht naar rechts zakte de vrachtauto door zijn vering. Hierdoor verschoof de lading en kwam terecht op het wegdek van de linkerrijstrook. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De rijstrook raakte door de lading gestremd. Wegbeheerder Rijkswaterstaat zorgt voor de begeleiding van het verkeer over de andere rijstrook met behulp van matrixborden. Er is enige vertraging voor het verkeer ontstaan. Omstreeks 19.00 uur zullen de balken met speciale kranen op een andere vrachtauto worden gehesen. De verwachting is dat de weg in de loop van de avond wordt vrijgegeven.

Auto onderweg naar garage in brand
Limmen, donderdag 9 januari 2003.
Een garagemedewerker van een bedrijf in Limmen kreeg vanmorgen omstreeks 07.50 uur de schrik goed te pakken. Hij had een 15 jaar oude auto als service bij een cliënt opgehaald om deze in zijn bedrijf APK te laten keuren. Onderweg vloog de motor van de auto spontaan in brand. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het voertuig. De gehele voorkant brandde uit. De auto raakte dan ook total loss.

NOORDKOP

Verkeerscontroles
Schagen, woensdag 8 januari 2003.
In de middag werd er een verkeerscontrole gehouden op de Zijperweg. Daarbij vielen enkele bekeuringen onder meer wegens het niet voeren van het juiste kenteken op een aanhangwagen, het rijden met versleten banden, het rijden zonder gordel en zonder geldig rijbewijs. Bij een snelheidscontrole tussen 19.00 en 20.30 uur op de Rijksweg, ter hoogte van Sint Maartensvlotbrug, liepen 6 automobilisten tegen een bekeuring op. De overtreders werden staande gehouden. De hoogst gemeten snelheid was 123 km/u waar 80 is toegestaan.

Man in trein blijkt illegaal
Den Helder, donderdag 9 januari 2003.
Vannacht hield de politie een 24-jarige man uit een Afrikaans land aan. Hij overnachtte in een trein bij het NS-station aan de Middenweg. Het bleek hier te gaan om een uitgeprocedeerde asielzoeker. De man is ingesloten in afwachting van een verder onderzoek door de vreemdelingendienst.

Controle fietsverlichting
Den Helder, donderdag 9 januari 2003.
In het kader van de actieweken is vanmorgen door de politie weer gecontroleerd op de verlichting van (brom)fietsen. Deze keer stonden de agenten op de Weststraat. Daar werden in totaal 10 fietsers bekeurd.

Aanrijding met letsel
Tuitjenhorn, donderdag 9 januari 2003.
Omstreeks 12.35 uur vond er een ernstige aanrijding plaats op de kruising Dorpsstraat-Selschardijk/Veilingweg. Een 44-jarige chauffeur van een vrachtwagencombinatie uit IJmuiden, reed over de Dorpsstraat in de richting van de genoemde kruising. Hij wilde daar rechtsaf slaan. Daartoe nam hij ruim de bocht naar rechts en kwam op de weghelft voor het tegemoetkomend verkeer. Hij verleende hierbij geen voorrang aan een automobiliste van middelbare leeftijd uit Warmenhuizen die hem over de voorrangsweg de Veilingweg tegemoet kwam. Deze vrouw zag wellicht ook laat dat de vrachtauto op haar weghelft kwam vanwege de laagstaande zon. De vrouw reed met de voorzijde van haar personenauto tegen de voorzijde van de vrachtauto. Door deze frontale aanrijding raakte de vrouw bekneld in haar voertuig. Ze moest door de brandweer worden bevrijdt. Een traumahelikopter kon worden afbesteld. De vrouw werd per ambulance met diverse breuken vervoerd naar het MCA in Alkmaar. Ze is buiten levensgevaar.

Vermeende bedreiging
Oudesluis, donderdag 9 januari 2003.
Omstreeks 08.15 uur sloeg een 47-jarige Oosteuropese gastarbeider alarm omdat hij in zijn kamer in een woonboerderij aan de Grote Sloot het silhouet van een man met een pistool zou hebben gezien. De man maakte een verwarde indruk en heeft al vaker loos alarm geslagen. De politie nam toch het zekere voor het onzekere en stelde ter plaatse een onderzoek in. Daarbij werd niets aangetroffen. De melder mocht mee naar het bureau want er stonden voor hem nog 210 dagen vervangende hechtenis open wegens niet betaalde boetes.

WESTFRIESLAND

Boete voor drankrijder
Hem, donderdag 9 januari 2003.
Rond middernacht werd op de Torenweg een 21-jarige automobilist uit Hem gecontroleerd op drankgebruik. Aan het bureau blies hij 305 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een boete van 190,-.

Verlichtingscontroles
Blokker, donderdag 9 januari 2003.
In de ochtenduren werd op de Westerblokker een verlichtingscontrole gehouden. Daarbij kregen 17 (brom)fietsers een bekeuring. Tijdens een controle in Hoorn aan het Keern en op de Slotenmaker werden 11 (brom)fietsers geverbaliseerd.

Loos alarm
Wognum, woensdag 8 januari 2003.
In de avond kreeg de politie de melding dat er mogelijk iemand verdronken zou zijn in het water aan de Kropaar. Iemand had een voetspoor gezien in de richting van een wak. Hierop besloot de politie om assistentie van duikers van de brandweer in te roepen. Zij hebben in het ijskoude water met drie duikers gezocht doch niets aangetroffen. Kort na middernacht belde een vader uit Wognum op naar de politie. Hij had pas gehoord dat men had gezocht en deelde mede dat zijn zoon op de bewuste plek rond 16.00 uur door het ijs was gezakt. Hiermee kon een eventuele verdrinking helemaal worden uitgesloten.