Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 9 januari 2003

Leger kan geen politietaken overnemen


Voor Agalev kan het leger worden ingezet voor specifieke humanitaire opdrachten, zoals de recente overstromingen, of rampen waarbij een grootschalige efficiënte logistieke organisatie onmisbaar is. Het leger kan daarbij aanvullend optreden naast de brandweer en de civiele bescherming, die in de eerste plaats dergelijke steun moeten verlenen en in functie van de ernst van een ramp uitmaken of bijkomende steun van het leger vereist is.

Agalev is geen voorstander van de plannen van Minister Flahaut van Defensie en zijn collega van Binnenlandse Zaken om bepaalde politietaken in de toekomst door het leger te laten invullen. De strikte scheiding tussen de binnenlandse veiligheid, waarvoor de politie dient in te staan, en de externe veiligheid, die tot de opdracht van de krijgsmacht behoort, dient ook in de toekomst te worden gewaarborgd.

Indien de Ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken concrete afspraken over mogelijke logistieke samenwerking, zoals het inzetten van helikopters bij opsporingen of het maken van luchtfoto's, wensen op te nemen in een afsprakennota, mag deze nota niet afwijken van het wettelijk kader, dat een strikte scheiding oplegt, scheiding die tot op de dag van vandaag altijd gerespecteerd werd.

Ook voor de uitbouw van een Europese defensie is het wenselijk dat onze krijgsmacht zich, in samenspraak met de andere EU-partners, zoveel mogelijk toelegt op de taakspecialisatie en verregaande professionalisering die nodig is om efficiënt te kunnen inspelen op de toenemende nood aan inzet bij internationale operaties inzake vredeshandhaving en humanitaire missies.

Peter Vanhoutte,
Volksvertegenwoordiger
0475/59.85.63

Joos Wauters
Volksvertegenwoordiger
Fractieleider Agalev

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be