Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 januari 2003

PvdA kandidaten spreken zich uit voor scherp fijn stof beleid

De Rode Ingenieurs van de PvdA zijn voor handhaving van de scherpe Europese normen voor luchtverontreiniging met fijn stof. Met deze uitspraak keren deze PvdA-kandidaten zich tegen het beleid van Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieubeheer. Zijn departement lobbyt in Brussel voor versoepeling van de normen voor fijn stof. Van Geel vreest dat Nederland de normen voor 2010 niet haalt, maar trekt ook geen extra geld uit om tenminste een poging te doen.

Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie ontlokten de PvdA-kandidaten deze uitspraak bij een actie van de Rode Ingenieurs in Overschie. Onder deze vlag verkennen PvdA-kandidaten Staf Depla, Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem knelpunten in natuur, milieu en leefbaarheid in Nederland. De PvdA vierde bij de A13 door Overschie het succes van de snelheidsbeperking tot 80 km/uur, die mede door de motie Dijsselbloem/Depla tot stand kwam. Becijferd is dat de bewoners van Overschie 10 procent minder luchtverontreiniging en 50 procent minder lawaai van het wegverkeer te verduren krijgen door deze maatregel.

Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie vroegen de PvdA, mede namens de andere elf provinciale Milieufederaties, om na de verkiezingen door te pakken en ook de Noord-Europese wolk van fijn stof aan te pakken. Dat vraagt niet alleen om maatregelen voor het wegverkeer, maar ook voor scheepvaart, industrie en houtstook. Ook vraagt het probleem van fijn stof om een gecoördineerde aanpak door locale, landelijke en Europese bestuurders, en dus partijen met politieke wil en een sterk bestuurlijk kader.

De Rode Ingenieurs en de Milieuorganisaties hebben de afspraak gemaakt om in februari verder te praten over de aanpak van luchtverontreiniging en het oplossen van knelpunten in de leefkwaliteit nabij snelwegen.

Nadere informatie:
Stichting Natuur en Milieu, Marc Koene 030 - 2348292 Zuid-Hollandse Milieufederatie, Frank ter Beek, 010 - 4765355

Eerdere publicaties en persberichten: { HYPERLINK "http://www.natuurenmilieunederland.nl/actueel" }www.natuurenmilieunederland.nl/actueel en /thema's Voor de Rode Ingenieurs: www.rodeingenieurs.nl