Provincie Zuid-Holland

Persbericht

9-1-2003
Bureau Jeugdzorg start met schone lei

De nieuwe Stichting Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland is een feit. Vooruitlopend op de nieuwe Wet op de jeugdzorg is daarmee voor de provincie Zuid-Holland één Bureau Jeugdzorg met verschillende vestigingen in de provincie gerealiseerd. Het Bureau Jeugdzorg start zonder wachtlijsten, die zijn in 2002 weggewerkt met extra geld van de provincie Zuid-Holland.

De verschillende sectoren van de hulpverlening aan jongeren zoals de jeugdgezondheidszorg, de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdbescherming en jeugdreclassering en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling zijn geïntegreerd in deze nieuwe stichting. Het grote voordeel van dit nieuwe Bureau Jeugdzorg is dat het één onafhankelijke toegang vormt voor alle jongeren en hun ouders en/of verzorgers met opgroei- en opvoedingsproblemen. Hiermee is de jeugdzorg overzichtelijker en beter bereikbaar.

Het afgelopen jaar is er door de verschillende betrokken partijen, de instellingen, de stadsregio's Rotterdam en Haaglanden en de provincie Zuid-Holland, hard gewerkt om de klus op tijd te klaren. Ondanks de twee gevallen kabinetten en diverse wijzigingen in de ontwerpwet, die 1 januari 2004 in werking moet gaan is de Stichting Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland nu al een feit. Diverse partijen hebben elkaar leren kennen en met elkaar leren samenwerken. Dit proces zal ook na de start van het nieuwe bureau doorgaan met als doel het bieden van zo goed mogelijke hulp aan jongeren en hun ouders en/of verzorgers. Afgelopen jaren is ook hard gewerkt aan het wegwerken van de wachtlijsten. De instellingen zijn, met financiële hulp van de provincie, erin geslaagd het jaar 2003 zonder wachtlijsten bij de toegang tot Bureau Jeugdzorg te beginnen.