Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

De Geus: apothekers mogen patienten niet laten bijbetalen

Donderdag 9 januari 2003, nummer 1

'Apothekers die hun inkomen verhogen over de rug van patiënten zijn onverantwoord bezig.
De KNMP is een actie gestart waarmee ze probeert de patiënt met oneigenlijke argumenten voor haar karretje te spannen'. Dit zegt minister De Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerde plannen van de apohekers-organisatie KNMP. De Geus zal de Economische Controle Dienst verzoeken om op te treden tegen apothekers die de Wet Tarieven Gezondheidszorg overtreden. Volgens de minister komt de beschikbaarheid van de geneesmiddelen niet in gevaar. Patiënten hebben recht op alle geneesmiddelen in het verzekerde pakket. De verzekeraar moet ervoor zorgen dat de patiënt die middelen ook krijgt.

De laatste jaren zijn de inkomsten van apothekers uit kortingen en bonussen enorm toegenomen. Een gemiddelde apotheek zal in 2003 naast het reguliere tarief ongeveer 420.000 euro verdienen. De clawback-maatregel uit 1999 haalt hiervan niet meer dan 125.000 euro terug. Op 15 november 2002 heeft de minister een maatregel aangekondigd die vanaf 2003 tenminste 163.000 euro extra per jaar per apotheek terughaalt. Het streven is de maatregel op 1 maart 2003 te laten ingaan. De maatregel levert 280 miljoen euro extra per jaar op die via de nominale premies weer terugvloeien naar de premiebetalers.

Op dit moment ligt de voorgenomen maatregel ter beoordeling bij het College Tarieven Gezondheidszorg. Als blijkt dat bepaalde groepen apotheekhoudenden, zoals jonge apothekers en apotheekhoudende huisartsen, daadwerkelijk in de problemen komen, zal de minister passende maatregelen treffen.


-o-o-o-