Officiële vrijgave van Windows Media 9 Series start nieuwe golf van digitale media

Nieuw licentieprogramma maakt kwalitatief hoogwaardige digitale media mogelijk op alle hardware- en softwareplatforms tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden

Schiphol-Rijk, 9 januari 2003 - Microsoft introduceert Windows Media 9 Series, het platform voor de volgende generatie digitale media. Windows Media 9 Series biedt voordelen voor producenten van hardware en software, voor de media- en entertainmentindustrie, voor consumenten thuis en voor organisaties die op zoek zijn naar oplossingen om effectiever te communiceren en te trainen.

Microsoft lanceert tevens een nieuw licentieprogramma voor Windows Media Audio en Video 9 Series. Dankzij dit licentieprogramma kunnen hardwarefabrikanten en softwareontwikkelaars meer van hun producten uitbreiden met kwalitatief hoogwaardige digitale audio en video - met langere licentietermijnen en tegen lagere kosten dan bij andere technologieën, zoals MPEG-4 en MPEG-2.

Windows Media is breed geaccepteerd door hardwarefabrikanten, softwareproducenten en informatieaanbieders en wordt momenteel ondersteund door meer dan 170 apparaten, honderden applicaties en honderdduizenden populaire songs en speelfilms. Windows Media 9 Series biedt talloze innovaties zoals high-definition video met tot zes maal de resolutie van DVD, het eerste 5.1-kanaals surround sound streaming audiosysteem en een vloeiender, meer op televisie gelijkende mediabeleving op het web. Dit alles resulteert in een sterk verbeterde mediaweergave voor alle gebruikers en uitgebreide functionaliteit voor hardware- en softwarefabrikanten om producten en services te ontwikkelen.

Het technologische fundament van de digitale toekomst: Windows Media 9 Series Windows Media 9 Series biedt het fundament voor de digitale toekomst van de media- en entertainmentindustrie, consumenten, ontwikkelaars en bedrijven. Het bevat verschillende belangrijke componenten die een doorbraak op het gebied van digitale media mogelijk maken:


* Windows Media Audio en Video 9 Series biedt een zeer hoge audio- en videokwaliteit bij elke bitrate, alsmede de eerste 5.1-kanaals surround sound codec voor het web;
* Windows Media Encoder 9 Series, voor het creëren van digitale audio en video;
* Windows Media Services 9 Series, de nieuwe streaming server in Windows .NET Server 2003;
* Windows Media Player 9 Series, een nieuwe versie van de populaire mediaspeler;
* De Windows Media 9 Series Software Development Kit (SDK), waarmee ontwikkelaars eenvoudig krachtige digitale mediaproducten en services kunnen bouwen.
Deze componenten bieden onder andere:


* Meer gemak voor de gebruiker - Fast Streaming-technologie laat het web meer op televisie lijken, met 'instant-on, always-on' streaming video voor breedbandgebruikers en sterke verbeteringen voor modemgebruikers. De Intelligent Streaming-technologie past zich automatisch aan, waardoor audio en video over het web altijd op de best mogelijke manier worden weergegeven. Windows Media Player 9 Series biedt verder nog vele nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.
* Een zeer hoge audio- en videokwaliteit - Windows Media Audio en Video 9 Series bieden een zeer hoge audio- en videokwaliteit bij iedere bitrate. Vergeleken met eerdere versies is de compressie voor audio met twintig procent verhoogd, voor video met vijftig procent. Een nieuwe reeks professionele audio- en videocodecs biedt geluidsreproductie zonder verlies van informatie, high-definition video met tot zes keer de resolutie van de huidige DVD's en de eerste digitale 5.1-kanaals surround sound audio codec. Voor dial-up gebruikers verbetert de nieuwe Windows Media Voice codec streaming radio, terwijl Video Smoothing de afspeelkwaliteit van low-bit-rate video verbetert.
* Het meest complete platform voor bedrijven en ontwikkelaars - Met Windows Media Services 9 Series in Windows .NET Server 2003 kunnen bedrijven of websites meer mensen bereiken met minder hardware. Hiertoe wordt het aantal streams per server verdubbeld, tot ruim 20.000 streams van 20 Kbps per server, gebruikmakend van moderne server-hardware.
Industrie schaart zich achter Windows Media 9 Series Tegelijk met de aankondiging van het nieuwe platform maken meer dan zeventig bedrijven bekend dat zij Windows Media 9 Series in hun eigen producten en services toepassen.

Nieuwe licenties voor Windows Media: het potentieel van digitale media ten volle benut De nieuwe licentievoorwaarden die vanaf vandaag gelden, hebben betrekking op de volgende sleutelcomponenten van het Windows Media Format:


* Windows Media Audio en Video 9 Series codecs, met geavanceerde compressietechnologieën;
* Windows Media file container (ook bekend als het Advanced Systems Format of ASF), waarmee digitale informatie zowel opgeslagen als verzonden kan worden over verschillende netwerken;
* Windows Media streaming-protocollen, die het afspelen van 'streaming' content mogelijk maken.
Dankzij de nieuwe licentievoorwaarden kunnen licentienemers toepassingen en apparaten ontwikkelen op basis van Windows Media Audio en Video 9 Series codecs, voor verschillende omgevingen en platforms, inclusief losstaande apparaten en niet-Windows computers. Ook kunnen zij hiermee de Windows Media codecs in hun producten toepassen tegen aanzienlijk lagere kosten dan bij andere technologieën, zoals MPEG-4 en MPEG-2.

De duur van de licenties is verlengd, zodat fabrikanten hun de planning, het ontwerp, de uitgifte en de ondersteuningscycli van hun producten eenvoudiger kunnen afstemmen. Microsoft heeft er tevens voor gezorgd dat content die gecreëerd wordt met toekomstige versies van de audio en video codecs, kan worden afgespeeld op oudere apparatuur, terwijl de extra kwaliteitsverbeteringen van de nieuwe codecs toch benut kunnen worden.

Softwareproducenten die applicaties voor niet-Windows platforms ontwikkelen kunnen nu een licentie nemen op de Windows Media codecs, waarmee zij hun producten kunnen voorzien van kwalitatief hoogwaardige encryptie- en afspeelmogelijkheden voor digitale media. Hiermee kunnen zij het bereik van hun Windows Media-oplossingen uitbreiden en de interoperabiliteit van hun producten vergroten. Microsoft spant zich al jaren in voor het ontwikkelen en aanbieden van bewezen, flexibele technologie voor het beheer van digitale rechten, waarmee nieuwe bedrijfsmodellen en een eerlijk uitwisselen van waarde tussen consumenten en informatie-eigenaars mogelijk wordt. Microsoft biedt nu een DRM (Digital Rights Management) -licentie onder soortgelijke voorwaarden als het nieuwe Windows Media licentieprogramma aan. Dit kan gebruikt worden in combinatie met de verschillende componenten van het Windows Media Format, of geheel onafhankelijk, bijvoorbeeld door fabrikanten van consumentenelektronica.

Beschikbaarheid
De definitieve versies van Windows Media Speler 9 Series, Windows Media Encoder 9 Series en Windows Media 9 Series SDK kunnen vanaf vandaag worden gedownload van www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/default.asp. De definitieve versie van Windows Media Services 9 Series is beschikbaar bij Windows .NET Server 2003. Release Candidate 2, te vinden op www.microsoft.com/windows.netserver/preview/default.mspx

Om het inzicht in het nieuwe licentieprogramma te verbeteren, heeft Microsoft een nieuw, op het web gebaseerd licentieprogramma voor Windows Media geïmplementeerd. Deze is te vinden op www.microsoft.com/windowsmedia/licensing. Over Windows Media
Windows Media is het toonaangevende digitale mediaplatform dat wordt gebruikt door consumenten, contentleveranciers, leveranciers van oplossingen, softwareontwikkelaars en bedrijven over de hele wereld. Het platform bestaat uit Windows Media Player 9 Series; Windows Media Services 9 Series, de krachtige streaming serverfunctionaliteit in Windows .NET Server 2003 voor het distribueren van content; Windows Media Encoder 9 Series voor het creëren van content; Windows Media Audio and Video 9 Series voor audio en video van de beste kwaliteit; Windows Media DRM voor het beschermen van content en de Windows Media Software Development Kit voor ontwikkelaars. Windows Media Player, beschikbaar in 26 talen, is de marktleider. Meer informatie over Windows Media is te vinden op: www.microsoft.com/windowsmedia/.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.