Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

DEN HAAG

Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum

9 januari 2003

Auteur

DCZ/CM

Kenmerk

DCZ/CM-35369/jvb

Telefoon

(070) 3 48 47 70 / 76

Blad


1/1


Fax

(070) 3 48 52 56

Bijlage(n)


1


E-mail

dcz-cm@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van kamerlid Karimi (Groen Links) over arrestatie Nederlandse journalist de heer E. Hermsen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het kamerlid Karimi (Groen Links) over de arrestatie van de Nederlandse journalist de heer E. Hermsen op 28 november 2002 te Antwerpen. Deze vragen werden ingezonden op 16 december 2002 met als kenmerk 2020304610.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen gesteld door het lid Karimi (Groen Links) over de arrestatie van de Nederlandse journalist E. Hermsen.

Vraag 1

Herinnert u zich de antwoorden op vragen van ondergetekende naar aanleiding van de arrestatie van de Nederlandse journalist E. Hermsen?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe verhoudt uw mededeling dat de heer Hermsen niet gearresteerd is en alleen ter verificatie van zijn identiteit is meegenomen naar het politiebureau zich tot het feit dat de journalist zich bij de aanhouding ter plekke al meteen heeft gelegitimeerd met paspoort en perskaart en desondanks toch is gefouilleerd, in de boeien is meegenomen naar het bureau voor verhoor en dat materiaal in beslag is genomen?

Antwoord

Van de Belgische justitiële autoriteiten werd vernomen dat de heer Hermsen niet werd gearresteerd doch slechts ter verificatie naar het politiebureau werd overgebracht, alwaar een kopie van de geluidsband werd gemaakt. Er is terzake geen aanklacht tegen hem ingediend.

Vraag 3

Hoe verhoudt uw antwoord op de vragen twee en drie, waarin u spreekt over filmopnamen, zich tot het feit dat de journalist voor de IKON radio werkt en daarom alleen geluidsopname- apparatuur en geluiddiscettes in beslag zijn genomen? Betrof uw antwoord wellicht een andere journalist die wel filmopnamen heeft gemaakt?

Antwoord

De Belgische justitiële autoriteiten hebben thans medegedeeld dat hun eerdere verklaring, dat filmmateriaal in beslag werd genomen, op een misverstand berustte. Er is inderdaad alleen geluidsmateriaal in beslag genomen.

Vraag 4

Bestaat de mogelijkheid dat het radiomateriaal wordt gebruikt in een eventuele strafzaak? Bent u van mening dat dit zou raken aan de vrijheid van nieuwsgaring? Wilt u, om dit te voorkomen, alsnog protest aantekenen bij uw Belgische collega en wilt u erop aandringen dat het originele geluidsmateriaal zo snel mogelijk aan de rechtmatige eigenaar wordt teruggegeven?

Antwoord

Het is niet opportuun hierover een uitspraak te doen zolang deze zaak nog in onderzoek is bij de Belgische justitiële autoriteiten.

Aanhangsel Handelingen nr. 458, Vergaderjaar 2002-2003.

===