Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 9 januari 2003

... B & W-nieuws week 2


1. Het college van B&W heeft besloten bijdragen toe te kennen aan een aantal volkshuisvestingsprojecten. Het geld is afkomstig uit de Reserve Stimulering Volkshuisvesting.
Het gaat om de volgende projecten:
Projecten jongerenwoningen ¤ 378.500,-
Ouderenwoningen Horizon ¤ 167.500,-
Woonconsument (V.H.H.) ¤ 27.000,- Het college stelt het presidium voor dit besluit ter bespreking te agenderen voor de commissie Wonen en Verkeer.

1. Het college heeft ingestemd met het deelverslag Floriade 2002, onderdeel Haarlemmermeer Paviljoen. Voor een algemene verslaglegging over de Floriade 2002 is het nog te vroeg (het accountantsverslag wordt verwacht in mei 2003, de resultaten van het algemene evaluatieonderzoek zijn er in april, de evaluatie van de Stichting Floriade wordt behandeld in de bestuursvergadering in mei), maar omdat de commissie ABM te kennen heeft gegeven eerder over een afgerond deelproces van de Floriade te willen spreken is het deelverslag over het Haarlemmermeer Paviljoen opgesteld. Het verslag gaat over de volgende onderdelen: bouw en tot stand komen van het paviljoen, functioneren van het Paviljoen tijdens de Floriade en de toekomstige plannen voor het Paviljoen. Uit de rapportage blijkt onder meer dat binnen de doelstellingen van de gemeente met de Floriade (promotie gemeente, economische spin-off en verwerven van duurzame voorzieningen) het Haarlemmermeer Paviljoen met recht een prominente functie heeft vervuld. Bij de toewijzing van het krediet voor de bouw werd de opdracht gegeven binnen de gestelde tijd, kwaliteit en budget het paviljoen te realiseren. De tijdsplanning was een 'tour de force', maar werd gehaald; de kwaliteit was boven verwachting en het budget is niet overschreden. De van te voren aangekondigde onontkoombare overschrijding van de exploitatiebegroting van het paviljoen (vanwege legionellabeheersing en BTW) is tot een minimum van 24.000 Euro teruggebracht dankzij bezuinigingen, eigen inkomsten en sponsoring. Dekking van dit bedrag wordt betrokken bij de totale evaluatie en financiële afwikkeling van de Floriade in juni 2003. Via de eigen inzending - Haarlemmermeer Paviljoen - is een substantiële bijdrage geleverd aan het totale concept van de Floriade 2002: de bijdrage is een opvallende en gewaardeerde geweest, zowel in beeldvorming als in de activiteitensfeer; dankzij de Floriade 2002 heeft de gemeente met zijn paviljoen zijn eigen doelstellingen van promotie, kennisvermeerdering, imagovorming, ontvangst voor gemeentelijke relaties, in ruime mate kunnen etaleren bij 2,1 mln Floriadebezoekers, bij de 750.000 bezoekers van het paviljoen en bij de 5000 ontvangen relaties van de gemeente en in algemene zin in de nationale- en internationale pers. Dankzij de Floriade houdt de gemeente Haarlemmermeer aan het paviljoen een unieke en duurzame voorziening over voor het recreatiepark het Haarlemmermeerse bos.
2. Het college van B&W heeft het ontwerp referentiekader noordrand Nieuw-Vennep vastgesteld. Het referentiekader is de blauwdruk voor onder andere de planuitwerking van het verkavelingsplan, het inrichtingsplan en de planologische procedures. In deze noordrand komen diverse functies die zijn gerelateerd aan wonen, sport en recreatie onder het uitgangspunt "wonen en sporten in het groen". Dit past geheel in een belangrijk speerpunt van het college; functiemenging. Hiermee beoogt het college meer variatie in woon- en leefmilieu te brengen, wat de leefbaarheid en (sociale) veiligheid ten goede komt. Ook is gedacht aan een gedifferentieerd wonen, waarbij de 243 geplande woningen zijn onderverdeeld in sportparkwoningen, gemakswoningen, vrije kavels, appartementen en jongerenwoningen. Het plan is ruimtelijk ingrijpend. Omdat binnenkort wordt gestart met vrijstellingsprocedures voor urgente sportvoorzieningen, wordt begin februari een bijeenkomst georganiseerd die informatie en inspraak bundelt. Alle betrokkenen en bewoners krijgen hierover tijdig een uitnodiging. Gezien de druk vanuit de sportverenigingen om nieuwe leden te accommoderen, probeert de gemeente deze inspraakbijeenkomst te combineren met de inspraak voor de artikel 19 WRO procedures voor de voetbalvelden. Ook de bouwplannen van het Herbert Vissers College en eventueel de sporthal/zwembadcombinatie kunnen daarbij worden meegenomen. Voor de aanleg van de hockey- en tenniscomplexen (uitgezonderd de tennishal) is geen vrijstellingsprocedure nodig. Deze passen in het bestaande bestemmingsplan Getsewoud. Het college stelt het presidium voor het B&W besluit ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie Ruimte, Economie, Grondbeleid en Luchthaven.
2. Het college van B&W heeft het bezwaarschrift dat namens 26 bewoners van Nieuw-Vennep is ingediend tegen het besluit tot planschadevergoeding ongegrond verklaard. De bewoners hebben in 1999 de gemeenteraad verzocht om een vergoeding voor schade die zij menen te lijden als gevolg van het bestemmingsplan Getsewoud, welke hen is toegekend. Het huidige bezwaar is gericht tegen de hoogte van de schadevergoeding. Het college stelt het presidium voor het B&W besluit ter advisering te agenderen voor de raadscommissie Ruimte, Economie, Grondbeleid en Luchthaven. Op basis van dit advies neemt de gemeenteraad op 6 maart a.s. een definitief besluit.
1. Het college van B&W heeft de jaarrekening van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs in Haarlemmermeer goedgekeurd. Het jaarverslag geeft een beeld van de ontwikkelingen in 2001, waarin onder andere veel aandacht werd besteed aan de ontwikkeling van een strategisch huisvestingsplan van de scholen in Haarlemmermeer. Op het gebied van huisvesting is de ingezette ontwikkeling doorgegaan, waarbij de ontwikkeling van twee nieuwe scholen in Getsewoud-Noord en Hoofddorp-Floriande centraal staan. Het college stelt het presidium voor het B&W besluit ter advisering te agenderen voor de raadscommissie Welzijn, Onderwijs en Cultuur, en ter besluitvorming voor de gemeenteraad.

2. Het college van B&W verzoekt de raad het bestaande voorbereidingskrediet initiatieffase uit te breiden met ¤ 224.460 voor het maken van een Milieu Effectrapportage (MER) voor de locatie A4 zone west. Bij de eerdere kredietaanvraag was ervan uitgegaan dat kon worden volstaan met een beperkte MER beoordelingsplicht. Inmiddels is echter gebleken dat een volledige MER procedure zal moeten worden doorlopen.
Jurisprudentie geeft aan dat deze procedure voor een plan met de momenteel voorziene omvang een verplichting is, en dat het ontbreken van een MER rapport zal leiden tot vernietiging van het bestemmingsplan. Het krediet wordt ten laste gebracht van het grondbedrijf. Het college stelt het presidium voor dit besluit ter adviseren voor te leggen aan de raadscommissie Ruimte, Economie, Grondbedrijf en Luchthaven.
2. Het college van B&W heeft besloten medewerking te verlenen aan de aanleg van een kinderspeelplaats op het Airport Business Park te Lijnden. Omdat de speelplek voor een klein deel gesitueerd is in de bestemming 'Uit te werken bedrijfsdoeleinden B', past het in z'n totaliteit niet binnen het bestemmingsplan. Alvorens hiervoor een vrijstelling wordt verleend dient er een artikel 19 lid 3 WRO procedure gevolgd te worden, waarin onder andere een inspraakprocedure vervat is. Op basis hiervan neemt het college van B&W een definitief standpunt in.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen