Dienstenbond CNV

Principeakkoord sociaal plan PCM
09-01-2003

Op vrijdag 3 januari zijn de vakbonden en PCM het eens geworden over de tekst van het sociaal plan voor PCM. Het sociaal plan zal tijdelijk in de plaats treden van de bestaande sociale regels van PCM.

Zoektermijn
PCM heeft uiteindelijk ingestemd met een zoektermijn voor werknemers van wie de functie komt te vervallen. Gedurende de zoekperiode blijft het dienstverband bestaan. Afhankelijk van de lengte van het dienstverband en de leeftijd van de medewerker, varieert de herplaatsings-termijn van 2 tot 16 maanden. In deze zoekperiode is de medewerker vrijgesteld van werk en wordt hij/zij ondersteund door het Loopbaancentrum. Doel van deze periode is het vinden van een nieuwe passende functie binnen of buiten PCM.

Aanvulling op een WW-uitkering
Indien er na de zoekperiode geen nieuwe baan is gevonden, zal PCM het loon aanvullen zoals is afgesproken in de CAO. De lengte van de aanvulling komt overeen met de RFR-regeling die is opgenomen in hoofdstuk 9 van de Grafimedia CAO.

Vertrekregeling
In plaats van gebruik te maken van de herplaatsingstermijn kan een medewerker ook kiezen voor een vergoeding in één keer. De medewerker die boventallig is krijgt dan een bedrag uitgekeerd maar heeft geen rechten meer op de andere bepalingen van het sociaal plan. Het dienstverband zal dan zo snel mogelijk worden beëindigd. Het vergoedingsbedrag sluit aan bij de kantonrechtersformule, zie artikel 8 van het sociaal plan.

Ouderenregeling
Werknemers ouder dan 57,5 jaar (die vallen onder Grafimedia CAO) van wie de functie komt te vervallen kunnen gebruik maken van een ouderenregeling. Deze regeling houdt in dat de medewerker 100% van het salaris behoudt tot 60 jaar. Daarna zal de werknemer gebruik maken van de Vutregeling. De VUT-uitkering wordt aangevuld tot de het niveau van de VUT-uitkering op de standaard leeftijd. Ook medewerkers van 55 jaar en ouder kunnen van deze regeling gebruikmaken, mits zij bereid zijn tot 57,5 jaar het eigen of ander door PCM aangeboden werk te verrichten.

De volledige tekst van het sociaal plan zal vanaf vrijdag 10 januari 2003 via intranet door PCM worden verspreid. Wij leggen het sociaal plan met een positief advies aan voor. Leden kunnen stemmen tot en met 21 januari. Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met Harm Haverkamp.