XS4ALL

WIJZIGING SIDN-REGLEMENT VOOR .NL DOMEINEN

9 januari 2003

In de nacht van 9 op 10 januari 2003 heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een e-mailbericht verzonden aan alle eigenaren (`houders') van een .nl domein. Het onderwerp van de e-mail is `reglementswijziging SIDN'. De volledige inhoud van de e-mail vindt u hier:
www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/reglementsidn-email.html

U hoeft niets te doen
U ontvangt het e-mailbericht van SIDN alleen als u geregistreerd staat als eigenaar (`houder') van een .nl domein. De veranderingen die in het bericht worden aangekondigd, hebben geen enkele invloed op de diensten die u afneemt van XS4ALL (zoals e-mail of een website). Het gaat om een juridische wijziging in het reglement van SIDN, zonder technische of financiële gevolgen voor u. U hoeft dus niets te doen.

.nl domeinen ook voor particulieren
De belangrijkste verandering is dat u vanaf 29 januari 2003 niet langer een KVK-uittreksel nodig hebt voor de registratie van een .nl domein bij SIDN. Dit betekent dat ook particulieren .nl domeinen kunnen aanvragen.

Registratiecontract
Aanvragers van nieuwe .nl domeinen krijgen een registratiecontract in plaats van een vrijwaringsverklaring, zoals onder het oude reglement. Het nieuwe registratiecontract is identiek aan de oude vrijwaringsverklaring, met als enige verandering de nieuwe arbitrageregeling van SIDN.

Nieuwe arbitrageregeling
Voor 29 januari 2003 moest een merkrechthebbende naar de rechter om een vermeende inbreuk door een .nl domeinnaamhouder te laten laten beoordelen. Vanaf 29 januari treedt het WIPO Arbitration and Mediation Centre op als arbiter oftewel `scheidsrechter'. De .nl-domeinnamen die na 29 januari 2003 worden aangevraagd, verhuisd of een wijziging domeinnaamhouder hebben ondergaan, vallen onder de nieuwe arbitrageregeling voor .nl-domeinnamen. Eveneens is arbitrage mogelijk voor `oudere' .nl-domeinnamen als de houder zich vrijwillig onderwerpt aan arbitrage. Meer over de arbitrageregeling leest u hier: http://www.sidn.nl/sidn/flat/Algemeen/Voorschriften/Nieuwe_reglemente n/Nieuwe_regeling_voor_.nl-domeinnaamarbitrage/index.html

Persoonsgegevens en privacy
Op de website van SIDN zijn de naam, adres en woonplaats gegevens van domeinnaamhouders voor iedereen opvraagbaar. Ook onder het nieuwe reglement worden gegevens die u opgeeft bij de registratie van een domeinnaam verplicht opgenomen in dit register. Echter, in het nieuwe reglement kunnen aanvragers en houders van .nl domeinnamen een verzoek indienen om bepaalde gegevens niet op te nemen in het openbare deel van het registratieregister. Een dergelijk verzoek wordt echter slechts in zeer bijzondere gevallen toegekend.