Besluitenlijst van de vergadering van het College van B&W van 7 januari 2003

donderdag 9 januari 2003

Het College van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad heeft in haar vergadering van 7 januari jl. de volgende besluiten genomen:

Gemeente gaat financieringsovereenkomst aan met Aanzet bedrijfsfaciliteiten N.V. en verkoopt gebouw de Drieling De gemeente Zaanstad gaat een financieringsovereenkomst groot 1.118.445,- aan met Aanzet Bedrijfsfaciliteiten N.V. in Zaanstad. Deze organisatie is midden vorig jaar opgericht om vernieuwende bedrijven in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Het gaat dan om jonge, vaak startende bedrijven in de creatieve dienstverlening, productiebedrijven en zakelijke diensten. De gemeente stortte voor Aanzet al een aandelenkapitaal, maar stelde toen ook geld in het vooruitzicht om de eerste drie jaar van de nieuwe organisatie door te komen. Met de overeenkomst maakt de gemeente nu een goede startpositie mogelijk voor de nieuwe organisatie. Zo gaat gebouw de Drieling aan de Oostzijde 302 in Zaandam, het voormalige onderkomen van openbare werken, in eigendom over van de gemeente naar Aanzet. Ook de kosten van haalbaarheidstudies worden via de financieringsovereenkomst geregeld, alsmede de financiering van de onrendabele top van investeringsprojecten en het bieden van niet fysieke faciliteiten aan doelgroepbedrijven en starters. En er wordt een voorziening getroffen om het risico op de achtergestelde lening (aankoop gebouw de Drieling) af te dekken. De gemeente reserveerde een belangrijk deel van het geld al eerder voor dit doel en een ander deel komt uit het budget GrootStedenBeleid speciaal bedoeld voor doelgroepbedrijven en starters. Het college van burgemeester en wethouders stelt de betreffende raadscommissie van de financieringsovereenkomst en de verkoop van de Drieling in kennis.

Brandveiligheid en beveiliging Bannehof
Het gemeentehuis aan het Bannehof voldoet niet aan de brandveilig-heidsvoorschriften. Het is daarom noodzakelijk om de brandmeld-installatie, de noodverlichting te vervangen, en diverse bouwtechnische maatregelen te nemen. De totale investering hiervoor bedraagt 535.885,-. Verder is het ten behoeve van de beveiliging noodzakelijk enkele voorzieningen te treffen. De totale investering hiervoor bedraagt 295.000,-. Beide kredietaanvragen worden om advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad, en vervolgens aan de Gemeenteraad.

Krediet t.b.v. investering in Geotax softwarepakket Geotax is een softwarepakket dat door de afdeling Belastingen van de gemeente Zaanstad gebruikt wordt bij het invoeren van de gegevens van de heffingen van de OZB voor woningen en niet-woningen. Dit pakket moet uitgebreid worden met een drietal modules. De reden hiervoor is dat de herwaardering op continue basis moet worden uitgevoerd. B&W heeft ingestemd met het raadsvoorstel om een krediet beschikbaar te stellen van 100.000,-- Dit bedrag wordt financieel gedekt uit de jaarschijf 2003 'Uitbreiding Geotax met modules'. Het raadsvoorstel zal voor advies worden voorgelegd aan de betreffende raadscommissie.

Beleidsregels ambtshalve verminderingen van gemeentelijke belastingen Het College van B&W heeft beleidsregels vastgesteld voor ambtshalve verminderingen van gemeentelijke belastingen. Doel hiervan is voor de belastingbetaler vooraf meer duidelijkheid te verschaffen over de wijze waarop de gemeente Zaanstad vermindering verleent op definitief geworden aanslagen gemeentebelasting. In de beleidsregels wordt onder meer vastgelegd: het aantal belastingjaren waarvoor met terugwerkende kracht, definitief geworden belastingaanslagen word verminderd, namelijk drie. De invloed van jurisprudentie op opgelegde belastingaanslagen wordt uiteengezet en de gemeente legt zich vast om een verzoek voor ambtshalve vermindering gemotiveerd af te wijzen.

Beantwoording raadsvragen ROSA
Bij brief van 11 december 2002 heeft ROSA onder andere opnieuw aangekaart dat de termijn waarin raadsvragen (de zgn. artikel 40-vragen Regelement van Orde) niet wordt gehaald. Het College van B&W heeft de raadsleden geantwoord dat na het doen van de toezegging augustus 2002 dat deze vragen tijdig worden beantwoord, het merendeel van de vragen tijdig, dan wel met een geringe overschrijding is beantwoord. Tevens is met de directeuren van de diensten in het managementcontract dat zij met de gemeentesecretaris hebben gesloten vastgelegd te zullen instaan voor het tijdig beantwoorden van raadsvragen. Het overzicht openstaande raadsvragen vormt tevens een vast onderdeel van de agenda van het Gemeentelijk Management Team

Subsidie voor ontwikkeling geurbeleid Zaanstad
De gemeente Zaanstad heeft een bijdrage van 100.000,-- ontvangen van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 100.000,-- . Deze bijdrage is bestemd voor een onderzoek naar instrumenten voor gemeentelijk geurbeleid. De ontwikkeling van geurbeleid voor een gemeente als Zaanstad, waar in sterke mate sprake is van een menging van (voedings) industrie en wonen, is van belang voor zowel de realisatie van woningbouw als het op peil houden van de werkgelegenheid. Bij het hanteren van de landelijke doelstelling: het voorkomen van nieuwe geurgehinderden, komen woningbouwdoelstellingen en werk-gelegenheid in de knel. In Zaanstad ligt het gemiddeld geurniveau op 32%. Ver boven de landelijke doelstelling van 12%.
Zaanstad heeft behoefte aan een geurbeleid waarbij een balans wordt gevonden tussen leefkwaliteit, huisvestings- en bedrijfsbelangen in situaties waarbij de landelijke doelstelling wordt overschreden. Het beleid zou moeten worden afgestemd op kwaliteit van de woon- en leefomgeving als geheel.
Deze benadering wordt onder meer ingegeven door de uitkomsten van een kwalitatief onderzoek 'Geurbeleving Zaanstreek' met als belangrijke conclusie dat geurhinder over het algemeen door Zaan-kanters niet als probleem wordt ervaren waar het om de directe woon- en leefomgeving gaat.
Zaanstad wil een geur- en integraal milieubeleid ontwikkelen gericht op een hoge kwaliteit van de leefomgeving met een mogelijkheid tot compensatie, maar met behoud van bedrijvigheid in Zaanstad. Het onderzoek, waarvoor nu geld beschikbaar is gesteld, leidt tot een nieuwe integrale benadering van de omgevingskwaliteit waardoor wensen van bewoners en bedrijven beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Bevindingen van het onderzoek kunnen bij wijze van proef worden toegepast op bijvoorbeeld De Hemmes, het Verkadeterrein, de Wezelstraat, Watering West (WFC terrein), Noordeinde en de Kanaalzone.

Pilot windturbines in de bebouwde omgeving
Het College van B & W is akkoord met het plan van aanpak 'pilot windturbines in de bebouwde omgeving' . Tevens stemt het College in met de voorbereiding van de plaatsing van minimaal twee kleine windturbines op het dak van het stadskantoor, onder voorbehoud van technische en juridische mogelijkheden.
De turbines leveren per stuk 4000 tot 6000kwh per jaar op. Met het plaatsen van turbines vestigt de gemeente de aandacht op milieubewust gedrag en duurzame energietoepassingen. Zaanstad kan met dit voorbeeldproject een belangrijke bijdrage leveren aan de nog schaarse praktijkervaring die in Nederland is opgedaan met het toepassen van windturbines in de bebouwde omgeving. Er volgt nog nader onderzoek naar mogelijke andere locaties binnen de gemeente waarbij kleine windturbines op (gemeentelijke) gebouwen geplaatst kunnen worden. Daarvoor zal ook overleg met woningbouw-verenigingen worden gevoerd.