GGD Rotterdam e.o.


Preventief Gezondheidsonderzoek onder Ouderen

De GGD Rotterdam e.o. en de GGD Zeeland hebben een verkennend onderzoek afgerond naar de vraag hoe aan het concept van een preventief gezondheidsonderzoek bij ouderen zo goed mogelijk uitvoering kan worden gegeven.

Zojuist is verschenen het onderzoeksrapport "Op weg naar een preventief gezondheidsonderzoek onder ouderen. Literatuuronderzoek naar aandoeningen en gezondheidsrisicos". De bevindingen van deze literatuurstudie zijn op 9 januari j.l besproken met een aantal deskundigen. Een journalistiek verslag van deze expertmeeting is eveneens beschikbaar.

Met het verschijnen van deze rapporten wordt een belangrijke fase in de voorbereiding van een preventief gezondheidsonderzoek voor ouderen afgesloten. Er is inzichtelijk gemaakt welke bij ouderen veel voorkomende aandoeningen, zowel somatisch als sociaal, zich lenen voor opname in een preventief gezondheidsonderzoek. Uitgangspunt is, dat door systematisch naar een aantal gezondheidsaspecten te kijken, aandoeningen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Daarmee kunnen klachten worden voorkomen of kan de hinder die ouderen ervaren als gevolg van bepaalde aandoeningen verminderen. Vroegopsporing en behandeling bevordert de kwaliteit van leven, maar kan op termijn mogelijk ook zorggeld besparen. Uit de expertmeeting is gebleken dat het initiatief van de GGD Rotterdam en de GGD Zeeland breed gedragen wordt.

Een belangrijke volgende stap is het daadwerkelijk aanbieden van een preventief gezondheidsonderzoek aan ouderen in een proefstudie. In gesprek met verschillende partners in de ouderenzorg worden de mogelijkheden hiertoe onderzocht. Tijdens een proefstudie kan ervaring worden opgedaan op medisch gebied, maar kunnen ook financiële en organisatorische aspecten van preventief gezondheidsonderzoek worden belicht.

Voor meer informatie over het project preventie ouderen:

Laura Hoekstra, 010-4339550 of hoekstral@ggd.rotterdam.nl