Erasmus


08-01-03: Belangrijke impuls voor onderzoek naar stamcellen en biologische klok.
Twee VICI-beurzen toegekend aan Erasmus MC-onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in de subsidieronde 2003 twee prestigieuze VICI-subsidies toegekend aan onderzoekers van het Erasmus MC.

De gelukkige wetenschappers zijn prof.dr. Elaine Dzierzak en dr. Bert van der Horst, beiden verbonden aan de afdeling Celbiologie en Genetica. Zij kunnen elk beschikken over een bedrag van 1,25 miljoen euro om een onderzoeksgroep te vormen en de komende vijf jaar onderzoek uit te voeren.

9 januari 2003

Prof.dr. Elaine Dzierzak doet onderzoek naar stamcellen. Uit deze basiscellen in het lichaam ontwikkelen zich cellen met specifieke functies, zoals de cellen van bloed, hersenen, spieren. Doel van haar onderzoek is inzicht verwerven in de processen die bij de specialisatie van stamcel tot gespecificeerde cel een rol spelen. Daarbij richt ze zich vooral op bloedstamcellen. Kennis over de ontwikkeling van bloedstamcellen kan in de toekomst bijdragen aan mogelijkheden voor de behandeling van ernstige bloedziekten, waaronder leukemie.

Dr. Bert van der Horst doet onderzoek naar de werking van de biologische klok in de hersenen die verantwoordelijk is voor het aansturen van het dag-nacht ritme in gedrag, fysiologie en stofwisseling. Eerder heeft Van der Horst twee genen ontdekt die van essentieel belang zijn voor het functioneren van de biologische klok. Het onderzoek zal zich richten op het moleculaire werkingsmechanisme van de biologische klok op het niveau van de individuele zenuwcel, alsmede op het ontstaan en de mogelijke behandeling van patiënten met slaapstoornissen die worden veroorzaakt door een niet goed functionerende biologische klok. Tevens zal de invloed van biologische klok op de gevoeligheid van mens en dier voor toxische stoffen in relatie tot het tijdstip van de dag nader worden onderzocht.

De VICI-subsidie is een van de drie subsidievormen van de vernieuwingsimpuls van NWO. De VENI-subsidie is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. Voor meer ervaren onderzoekers is er de VIDI subsidie. De VICI-subsidie wordt verstrekt aan excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en tot de top van hun onderzoeksveld behoren. Daarnaast is een voorwaarde dat ze bewezen hebben jonge onderzoekers in hun carrière te kunnen begeleiden. De subsidies stellen de onderzoekers onder meer in staat om promovendi en senior-onderzoekers aan te stellen.

Begin januari heeft NWO de namen bekend gemaakt van 27 Nederlandse onderzoekers aan wie een VICI-subsidie is toegekend. Van de vier subsidies bedoeld voor medisch onderzoek, gaan er met de toekenning aan prof. Dzierzak en dr. Van der Horst, twee naar onderzoekers van het Erasmus MC.

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Balvert, voorlichter Erasmus MC, telefoon: 010 - 408 8056 / 06 4143 1721, e-mail: balvert@facb.fgg.eur.nl