ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Degelijke plannen studiehuis

Embargo tot donderdag 9 januari 9.00

AOb: Degelijke plannen voor studiehuis, invoering beter regelen

Utrecht 9 januari 2003, ''Er is bij de totstandkoming van de nieuwe voorstellen voor de tweede fase geluisterd naar de praktijk en dat heeft geleid tot degelijke plannen.'' Dat zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher over de vandaag verschenen nota 'Continuïteit en vernieuwing' over aanpassing van het studiehuis in havo en vwo. ''Wij gaan er bovendien van uit dat de afspraken om ook bij de verdere invulling van de afzonderlijke vakken docenten intensief te betrekken, voluit worden uitgevoerd. Wel is het nodig dat docenten voor de definitieve invoering in 2005 of 2006 ook voldoende tijd en ruimte krijgen. Zodat we geen herhaling krijgen van de enorme invoeringsproblemen, zoals die bij de overhaaste en chaotische start van de oorspronkelijke studiehuisplannen plaatsvonden.''

De nieuwe voorstellen voor aanpassing van de tweede fase van havo en vwo bieden volgens de Algemene Onderwijsbond een goede basis voor een werkbaar programma voor leerlingen en docenten. Meer keuzemogelijkheden, stroomlijning van het aanbod en het vergroten van keuzemogelijkheden zorgen samen voor meer evenwicht in het totaalpakket. Het is bovendien winst dat nieuwe plannen zijn in nauwe samenwerking met docenten van de AOb en andere onderwijsorganisaties tot stand zijn gekomen.
Wel zijn de voorstellen voor de nieuwe vakken voortgezette wiskunde en voortgezette natuurwetenschappen op dit moment nog onvoldoende uitgewerkt. De AOb dringt er op aan dat het ministerie snel actie onderneemt om op dat punt meer duidelijkheid te bieden. Verder is een uitgekiende invoering in 2005 of 2006 van belang voor een soepele overgang van het oude naar het nieuwe studiehuispakket. Het kan niet de bedoeling zijn opnieuw scholen en docenten op te zadelen met uitvoeringsproblemen zoals bij de introductie van 'studiehuis 1'. Het is daarom nodig om snel na te gaan welke overgangmaatregelen en faciliteiten voor scholen en docenten nodig zijn om een goede start van de aangepaste tweede fase havo en vwo te garanderen.

Let op embargo! Meer informatie vanaf donderdagochtend 9.00 bij: Robert Sikkes, manager communicatie 06-12967847


09 jan 03 09:00