AutoRai

9-1-2003

Ongelijke behandeling ijskast en auto

RAI en BOVAG hebben staatssecretaris Van Eijck van Financiën dringend verzocht om de subsidieregeling voor schone en zuinige autos alsnog te verlengen. Aanleiding vormde de beslissing van Financiën om een vergelijkbare regeling die geldt voor energiezuinige ijskasten en wasmachines tot 1 april 2003 voort te zetten.
De financiële stimulering voor schone en zuinige autos wordt op initiatief van het kabinet op 1 januari aanstaande afgeschaft. Reeds medio oktober dit jaar hebben RAI en BOVAG, tezamen met VNO-NCW, VNA, Consumentenbond, Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en ANWB, hun teleurstelling hierover uitgesproken.

RAI en BOVAG vinden dat deze succesvolle regeling niet al na zeer korte tijd in de koelkast mag verdwijnen. Dit betekent niet alleen een gemiste kans gemist voor de rijksoverheid om te komen tot een reductie van emissies, maar ook een financiële strop voor de autobranche wordt omdat de kans om gedane investeringen terug te verdienen wordt weggenomen. Beide organisaties achten het onrechtvaardig dat de subsidieregelingen voor zuinig witgoed en voor schone en zuinige autos, die op hetzelfde principe zijn gebaseerd, een verschillende behandeling krijgen. In onze ogen is dit bovendien niet te communiceren aan de Nederlandse consument, aldus RAI en BOVAG.