Ingezonden persbericht

Agenda openbare programmering Felix Meritis
Januari 2003

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: balie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis .
Reserveren bij Felix Meritis, mits anders vermeld.

9, 16,23,30 januari
Felix Meritis - Zuilenzaal
21.30 NCRV Rondom Tien televisie
Live televisieopnamen. Toegang gratis
De uitzending begint om 21.35 uur en duurt 40 minuten. Mocht u een programma willen bijwonen dan kan dat. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl , of telefoonnummer 020 402 07 15.

14 januari
19.45 Felix & Sofie filosofencafé
Toegang gratis.

Het filosofisch café Felix & Sofie biedt elke 2e dinsdag van de maand een gevarieerd programma rond filosofische thema´s: pittige debatten, interessante interviews, gesproken columns, live muziek en natuurlijk een vrolijk drinkgelag in de Shaffyzaal van Felix Meritis.

15 januari
20.00 uur - Felix Meritis - Shaffyzaal
Café Europa: : Het land in nood, de burger stemt Toegang gratis

18 januari
11.00 - 17.00 Stimuleringsfonds Documentaire-auteurs onder de loep: Sean McAllister
Toegang ¤ 3,50 / ¤ 2,50. Voertaal: engels
Reserveren: documentaire@stimuleringsfonds.nl
.

Documentaires zijn allang niet meer een objectieve registratie van de werkelijkheid. Steeds vaker drukt de filmmaker een eigenzinnig en herkenbaar stempel op zijn of haar gefilmde realiteit. In de zogenaamde auteursfilms lijkt het onderscheid tussen realiteit en fictie te vervagen. De opkomst van het genre heeft alles te maken met de ontwikkeling van technische mogelijkheden, onder andere van de digitale camera, en het verlangen naar interactiviteit bij zowel documentairemaker als kijker.

In een reeks lezingen, georganiseerd door het Stimuleringsfonds en het Shadow Festival kan het publiek kennis maken met drie cineasten die sterk geassocieerd worden met de auteursfilm. Voorafgaand aan deze ontmoetingen behandelde filmtheoretica Stella Bruzzi in een lezing op 21 september de ontwikkelingen op dit gebied, aan de hand van haar recente boek over 'nieuwe' documentaires. Op 12 oktober vertelde cineast Pawel Pawlikowski in een interview over zijn werk, in december Charles Atlas. De volgende ontmoeting is met Sean Mc Allister (18/1).

De Britse filmmaker Sean McAllister behoort tot de eerste generatie die met de DV-camcorder documentaires maakt. Na het succes van zijn eerste film, Working for the Enemy (1997), kreeg hij de vrije hand van Channel 4 waar hij vervolgens al zijn werk uitzendt. McAllister zal een workshop geven rond het werken met de camcorder. Naast adviezen over cameravoering en het gebruik van geluid, zal bovendien aan de orde komen de interactie met de hoofdpersonen - iets wat op zeldzame wijze bijdraagt tot de hoge waardering voor McAllister's films.

Filmografie o.a.: Minders (1998) Settlers (2000), Hull's Angel (2002) 12 deelnemers + toehoorders

21 januari
20.15 Stichting KAMermuziek Amsterdam De Ebony Band concert Toegang ¤ 23,50.
m.m.v. Gerard Bouwhuis piano

Het onbekend blijven of vergeten worden kan verschillende oorzaken hebben, van politieke of (cultureel)maatschappelijke omstandigheden tot de overheersende rol van een 'genie' of 'trendsetter' in de nabijheid. Een feit is, dat de kloof die nu bestaat tussen bekend of onbekend niet evenredig is aan het kwaliteitsverschil tussen beide categorieën (de betere stukken van onbekenden zijn niet zelden waardevoller dan 'gemiddelde' werken van gerenommeerde toondichters). Het werk van de Ebony Band is gebaseerd op de hierboven geconstateerde feiten. Het artistieke beleid en de ambitie van de groep is erop gericht om met alle ons ten dienst staan de werktuigen dit achterstallig onderhoud te verrichten.

Golychev Trio
Mosolov Pianoconcert
Roslavetz Nocturne
Popov Septet opus 2

De werken van Golychev, Mosolov, Roslavetz zijn nog niet eerder door Ebony Band uitgevoerd.

23 januari
20.15 Stichting KAMermuziek Amsterdam Spotlights (Theatrale Recitals): Hermann Hesse (1877-1962): Een symbiose tussen poëzie, schilderkunst en muziek concert
Toegang ¤ 23,50.

Hermann Hesse was als dichter de inspirator voor veel componisten. Vele liederen zijn gecomponeerd op zijn teksten, o.a. door R. Kilpinen, O. Schoeck, G. Von Einem en R. Strauss. Het programma van Violet Noorduyn (sopraan), Marcel Reijans (tenor), Ruud van der Meer (tekstdeclamatie) en Reinild Mees (piano) wordt gecompleteerd door diaprojecties van Hesse's aquarelleerkunst.

25 januari
20.30 Zephyr String Kwartet concert

27 december
lezing / discussie
Felix Meritis - Shaffyzaal
20.00 Islam, gezag en leiderschap: slotbijeenkomst discussie Toegang ¤ 7,50.

Felix Meritis organiseert in samenwerking met het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) een serie lezingen en debatten over Islam, gezag en leiderschap. De serie belicht in een zestal bijeenkomsten een aantal actuele onderwerpen zoals islamitische geleerden, imams en woordvoerders in Nederland, islamitisch recht in een niet-islamitisch land, islamitisch onderwijs, geloof en staat in de islamitische traditie en vele andere kwesties betreffende gezag, loyaliteit en soevereiniteit van moslims en niet-moslims in Europa.

PROGRAMMA
Madrasa WORKSHOP, 16 mei
DEBAT Wil de islamitische intellectueel opstaan! - 20 juni LEZING Lonely Planet voor moslims- 19 september
DEBAT Jouw rechtsstaat is de mijne niet! - 10 oktober DEBAT De rib van de man - 7 november
Slotbijeenkomst - 27 januari 03 (over alle bijeenkomsten die in deze serie zijn geweest, slotdebat).

31 januari
20.00 Too Big for Europe, too small for the world? met o.a. Kathinka Dittrich, Steve Austen en Maarten C. Brands - debat Toegang ¤ 7,50 / 5,00.

Felix Meritis Foundation en het Duitsland Instituut organiseren op 31 januari 2003 een gesprek onder deze titel. Het programma bestaat uit interviews met Kathinka Dittrich (voormalig directeur Goethe Institut Amsterdam, later Moskou, wethouder van cultuur Keulen, nu actief in de (Europese) cultuurpolitiek), Steve Austen (cultuurondernemer, publicist, adviseur en Permanent Fellow van Felix Meritis) en Maarten C. Brands (Fellow van het Wissenschafstkolleg, Berlin en voormalig academisch directeur van het Duitsland Instituut, Universiteit van Amsterdam en Permanent Fellow van Felix Meritis). Het gesprek wordt geleid door Hubert Smeets (hoofdredacteur van De groene Amsterdammer).

De centrale vraag zal zijn: Is Duitsland bereid de grote democratische motor te worden in het toekomstige Europa?

De drie geïnterviewden geven hun professionele en persoonlijke mening over de relatie Nederland-Duitsland, naar aanleiding van een aantal ijkpunten in de geschiedenis.