Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-3

Den Haag, 09-01-2003

Werkgever kan belasting voor kerstpakket zelf betalen

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Eijck gewezen op een aanpassing in de uitvoeringsregeling loonbelasting per 1 januari 2003. De mogelijkheid om voor verstrekkingen de eindheffing toe te passen is verruimd van ¤  23 euro naar ¤  136 per verstrekking. Dit houdt in dat werkgevers verstrekkingen (bijvoorbeeld cadeau's ter gelegenheid van kerst zoals kerstpakketten) tot een bedrag van ¤  136 in de eindheffing kunnen betrekken. Het totaal aan verstrekkingen in de eindheffing blijft ¤  272 per jaar.

De feestdagenregeling met een onbelaste verstrekking tot ¤  136 per jaar die via het Belastingplan 2003 is afgeschaft komt hiermee niet terug, wel bestaat door deze verruiming de mogelijkheid dat de werkgever bij een verstrekking tot ¤  136 zelf de belasting betaalt en dat de Belastingdienst het bedrag niet heft bij de ontvangende werknemer. Deze verruiming is ook een administratieve vereenvoudiging voor de werkgever en de Belastingdienst.

In tegenstelling tot wat aangekondigd is in het Belastingplan 2003 is ook de mogelijkheid om geschenken ter gelegenheid van een jubileum van de inhoudingsplichtige en ter gelegenheid van een persoonlijke feestdag van de werknemer (voor deze geschenken geldt niet het plafond van ¤  136) onder de eindheffing te brengen gehandhaafd.

De brief aan de Tweede Kamer is te vinden op www.minfin.nl/WDB02-849. Het besluit waarin deze maatregelen zijn opgenomen is te vinden op: www.minfin.nl/WDB02-813.doc