Ingezonden persbericht

Ministerie van Justitie Beieren besteedt beheer IT-infrastructuur uit aan Unisys

Moderniseringsproject omvat volledige implementatie en beheer

Schiphol-Rijk, 9 januari 2003 - Unisys heeft een contract ter waarde van vele miljoenen euro's afgesloten met het Ministerie van Justitie van Beieren, de grootste bondsstaat van Duitsland. Het bedrijf gaat een compleet nieuwe IT-infrastructuur implementeren en beheren. De overeenkomst is onderdeel van het 'bajTECH2000'-project van het ministerie, waarin binnen drie jaar de IT-faciliteiten worden gemoderniseerd. Dit is het grootste project dat het Beierse Ministerie van Justitie sinds ruim vijftig jaar uitvoert. Na afloop zal het ministerie één van de meest efficiënte IT-infrastructuren hebben van de gehele Duitse overheid.

Volgens het driejarige contract, met een eventuele verlenging van twee jaar, levert Unisys haar Infrastructure Managed Services voor de ondersteuning van 12.000 eindgebruikers. Hiertoe behoren rechters, officieren van justitie, rechtbankmedewerkers, reclasseringsambtenaren en ander personeel, op meer dan 200 locaties in geheel Beieren. Medewerkers van het ministerie kunnen met de nieuwe IT-infrastructuur sneller belangrijke informatie over lopende zaken delen en de afhandeling van zaken bespoedigen. Daarnaast kunnen ze het publiek snellere en bredere diensten en een snellere toegang tot deze diensten bieden.

Het ministerie besloot het beheer van haar IT-infrastructuur uit te besteden aan een ervaren partner die het complete operationele beheer kan overnemen. Hierdoor hoeft het ministerie geen extra IT-personeel aan te nemen en te trainen. Bovendien kan de interne IT-staf zich nu richten op strategische taken. Het Beierse Ministerie van Justitie koos voor Unisys na een Europese aanbesteding. Het ministerie blijft overigens zelf intern verantwoordelijk voor de IT-beveiliging, -controle en de financiële en inkoopfunctionaliteit.

"Met dit project zijn onze rechtbanken en justitiële kantoren klaar voor de toekomst. We optimaliseren onze workflow en vergroten de efficiëntie", zegt Manfred Weiss, Minister van Justitie van Beieren. "De werkplekken worden voorzien van moderne PC's en technologie, zodat zowel rechters, officieren van justitie en justitiemedewerkers als dienstverlenende divisies kunnen profiteren van de mogelijkheden van netwerkinformatie en communicatietechnologie. Dit project biedt ons ministerie ook de mogelijkheid volledig deel te nemen aan het eGovernment-initiatief van de Beierse regering. We kunnen rechtbank- en administratieve diensten elektronisch aanbieden, zodat burgers online toegang hebben tot overheidsdiensten. Momenteel is dit al mogelijk voor inschrijvingen bij de burgerlijke stand."

Unisys zal een geheel nieuwe netwerkinfrastructuur integreren en beheren. Zo zal het bedrijf ruim 12.000 nieuwe PC's en laptops configureren en implementeren, evenals enkele duizenden printers. Deze apparatuur wordt gekoppeld aan servers op diverse locaties. Daarnaast levert Unisys ondersteuningsdiensten, waaronder het beheer van gestandaardiseerde softwareconfiguraties voor de PC's, gebaseerd op Microsoft Windows- en Exchange-software. Ook het traceren van IT-bedrijfsmiddelen en apparatuuronderhoud behoren tot de diensten.

"Unisys is voor het Ministerie van Justitie van Beieren een partner die als geen ander ondersteuning biedt om de publieke dienstverlening te verbeteren", zegt Ernst Vögtle, Directeur van Unisys Global Infrastructure Services Duitsland. "Onze expertise met oplossingen voor de publieke sector en met het beheer van IT-infrastructuren, ondersteunt het ministerie bij de verbetering van hun dienstverlening en het vergroten van operationele en kostenefficiëntie. Hiervan profiteren zowel de medewerkers van het ministerie, als de burgers van Beieren."

Operations Center in München
Voor het infrastructuurbeheer en de levering van diensten aan het Beierse Ministerie van Justitie, heeft Unisys een Operations Center in München opgezet. Vanuit dit centrum worden remote services geleverd als onderdeel van de Unisys Infrastructure Managed Services-oplossing. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld configuratiebeheer op afstand uitvoeren voor de PC's van medewerkers van het ministerie. Daarnaast is het mogelijk buiten kantooruren via het netwerk nieuwe software te installeren, waardoor de activiteiten niet worden verstoord. Ook worden vanuit het centrum desktops beheerd, waardoor lokale problemen op afstand worden verholpen.

Ministerie van Justitie Beieren
Het Beierse Ministerie van Justitie omvat alle rechtbanken in Beieren, het Openbaar Ministerie en het gevangeniswezen. Het ministerie heeft 14.000 medewerkers, waaronder rechters, justitiële medewerkers, reclasseringsambtenaren, rechtbankbewaking, civiele medewerkers en griffiers, evenals ongeveer 4.500 servicemedewerkers, verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling van onder andere rechtszaken. Volgens de Beierse grondwet is de Minister van Jusititie verantwoordelijk voor het politieke en administratieve beheer. Het ministerie bestaat uit zes departementen en een regionaal onderzoekskantoor.

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in diensten en oplossingen op het gebied van informatietechnologie. Ruim 37.000 medewerkers in meer dan 100 landen helpen klanten bij het inspelen op marktkansen en het succesvol opereren in de wereldwijde economie. Het bedrijf biedt een breed portfolio van zakelijke oplossingen, dat gesteund wordt door expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, network services en beveiliging. Het portfolio wordt gecompleteerd door hoogwaardige server-technologie en gerelateerde oplossingen. Unisys is actief in verschillende verticale markten, waaronder financiële dienstverlening, transport, telecommunicatie, media, industrie en publieke sector. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania. Meer informatie is beschikbaar op www.unisys.com.

###