Ingezonden persbericht

Nieuwe publicatie Oudere migranten op de digitale snelweg

UTRECHT, 20030114 -- Bij het NIZW is de publicatie Oudere migranten op de digitale snelweg verschenen. Dit boek helpt professionals die het computergebruik van oudere migranten willen stimuleren.

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) speelt een centrale rol in onze samenleving. We hebben er dagelijks mee te maken; van dvd-speler tot chipknip, van mobiele telefoon tot internet. Wie volop wil meedoen in onze kennissamenleving moet toegang hebben tot internet en daar de weg weten te vinden. Maar terwijl Nederland digitaal gaat, blijven sommige groepen achter.

Oudere migranten zijn nog nauwelijks te vinden op de digitale snelweg, bij de digitale trapveldjes of in computercursussen. ICT-kennis en -gebruik kan de weerbaarheid en zelfredzaamheid van oudere migranten bevorderen, hun maatschappelijke participatie vergroten en sociale uitsluiting voorkomen. Het overwinnen van de digitale achterstand van oudere migranten vergt echter een specifieke inzet omdat deze groep met een dubbele achterstand kampt. Ze hebben niet alleen een digitale achterstand, evenals autochtone ouderen, maar ook sociaal-economische en culturele achterstanden. Een laag inkomen, een laag opleidingsniveau en gebrekkige kennis van de Nederlandse taal zijn extra drempels.

Uit de praktijk
'We dachten dat de Turkse vrouwen alleen les zouden willen van een Turkse vrouw, maar dat het de mannen weinig zou uitmaken. Het blijkt dus andersom te zijn. De vrouwengroep maak het weinig uit, maar de mannen willen per se een mannelijke docent. We hadden echter een vrouwelijke docent gezocht waardoor er nauwelijks mannen kwamen opdagen op de mannencursus.'

In Oudere migranten op de digitale snelweg zijn ervaringen uit de praktijk gebundeld tot een handleiding voor beleidsmedewerkers, coördinatoren, cursusleiders en vrijwilligers van pc-leercentra, welzijnswerkers, bibliotheekmedewerkers en seniorweb-ambassadeurs. Het boek geeft voorbeelden en handreikingen waarmee zij oudere migranten kunnen helpen hun weg naar de digitale snelweg te vinden.

Bestellen
Oudere migranten op de digitale snelweg is geschreven door Christina Mercken en Mellouki Cadat en kost ¤ 9,25. ISBN 90-5957-018-9 en E 53326. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.