Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 9 januari 2003

Interviews met mensen die hulp vragen

Boek 'Op maat regelen' verschenen

Zelf hulp en zorg die je nodig hebt zoeken en vinden. Oplossingen bedenken voor problemen en vragen waar het systeem van verstrekking geen antwoorden op heeft. Dit zijn de voornaamste conclusies die bijblijven na het lezen van de uitgave 'Op maat regelen'. Het boekje is verschenen in het kader van het project 'Wachtstand' van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

Omslag

Begin 2002 heeft de CG-Raad een onderzoek uitgevoerd naar de wachtlijstenproblematiek van mensen met een handicap of chronische ziekte. De gesprekken die tijdens het onderzoek plaatsvonden met betrokkenen, waren zo boeiend dat is besloten een vijftiental ondervraagden nader te interviewen. De interviews zijn verwerkt tot het boekje 'Op maat regelen'. De verhalen geven een indrukwekkend beeld van de levens en de hulpvragen van betrokkenen. Ze laten zien hoe mensen met hun vragen blijven zitten, maar het er niet bij laten zitten. Improvisatievermogen en inventiviteit zijn de voornaamste eigenschappen van de ondervraagden. Uiteraard hebben ze kritiek op en goede raad voor de mensen die zich heden ten dage met indicatiestelling en zorgverstrekking bezighouden. Enkele citaten ter illustratie:

'Ieder jaar een indicatie, terwijl er niets verandert. Dat geld kan beter worden besteed!'
'Wvg-ambtenaren zouden zich eens moeten verdiepen in de persoonlijke situatie van de mensen'. 'Ik zit hier niet op mijn plek en anderen die wachten op zo'n woning staan op een wachtlijst'. (Citaat van iemand die nu noodgedwongen in een woonvorm woont.)

Het boekje is een boeiende portrettenreeks, die vooral is bedoeld voor iedereen die met zorg en wachtlijsten te maken heeft. Zeker ook voor politiek en beleidsmatig verantwoordelijken. 'Op maat regelen' door Joke Visser, Yvette den Brok en Marja van Charante omvat 106 pagina's. De publicatie kost 5 (plus verzend- en administratiekosten) en kan worden besteld bij de Bestellijn van de CG-Raad, telefoon (030) 2916650.

---