Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht


Commissaris van de Koningin Houben treedt terug

De Brabantse Commissaris van de Koningin, mr. Frank Houben, zal enige maanden voordat hij de 65-jarige leeftijd bereikt terugtreden. Houben kondigt tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aan dat hij per 1 oktober 2003 afscheid neemt.

De Brabantse Commissaris van de Koningin heeft zich in verband met de verkiezingen van Provinciale Staten op 11 maart a.s. beraden over het tijdstip van terugtreden uit zijn functie als Commissaris van de Koningin. September 2003 lijkt een logisch moment dat aansluit op de aanvang van het nieuwe provinciale bestuur. De benoemingsprocedure van de opvolger neemt enige maanden in beslag en kan aanvangen met ingang van het aantreden van de nieuwe Provinciale Staten (vanaf maart a.s.). In september a.s. zullen de Staten en het college van Gedeputeerde Staten de opstartfase waaraan hij nog leiding zal geven, achter de rug hebben. Met ingang van 1 oktober 2003 heeft Houben het voornemen het ambt van Commissaris van de Koningin neer te leggen en daardoor ruimte te geven aan een nieuwe voorzitter die in het duale stelsel zo spoedig mogelijk kan wortelen.

Frank Houben (1939) heeft van af het begin de belangen van natuur en milieu hoog op de agenda van zijn bestuurlijke loopbaan geplaatst. Hij werd in 1968 burgemeester van Luyksgestel, was o.a. voorzitter van het streekgewest Kempenland en het intergewestelijk orgaan Zuid-Oost Brabant. Hij werd in 1977 burgemeester van Etten-Leur en lid van het bestuur van het stadsgewest Breda. In 1987 werd hij na een unaniem advies van de vertrouwenscommissie uit Provinciale Staten en het Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant benoemd tot Commissaris van de Koningin.
Houben heeft gedurende zijn bestuurlijke loopbaan vele regionale en nationale maatschappelijke functies op het gebied van volksgezondheid, natuur, milieu en economie vervuld. Hij heeft op verzoek van de minister van Verkeer en Waterstaat het voorzitterschap vervuld van de commissie Houben die advies uitbracht over vervoersregio's en het openbaar vervoer in Nederland. Hij was eveneens voorzitter van een commissie die de staatssecretaris van Sociale Zaken advies uitbracht over de toekomst van de sociale werkvoorziening en was verder betrokken bij advisering over de organisatie van de afvalverwijdering en was voorzitter van een commissie die op verzoek van de minister van Landbouw de activiteiten van de Raad voor het Landelijk Gebied evalueerde. Hij is lid van de raad van toezicht en advies van Nederland Distributieland, het bestuur van het Nationaal Groenfonds, voorzitter van de stichting Brabant Medical School en het Telosinstituut. Dat laatste is een samenwerkingsverband van kennisinstituten dat een duurzaamheidsbalans ontwikkelt en opstelt.

Er is een uitgebreid curriculum vitae van de heer Houben beschikbaar bij de afdeling communicatie