Gemeente Ede

Mary Overtoom gaat schetsontwerp maken
Kunst moet waterpartijen in Ede Centrum gaan verbinden

Water gaat een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de openbare ruimte in Ede Centrum. Op het Maanderplein komt een fontein. Ook op het Bevrijdingsplein en bij de Nieuwe Torenstraat is een belangrijke rol weggelegd voor water. In welke vorm dit gaat gebeuren is afhankelijk van ontwerpen voor de openbare ruimte, waar op dit moment aan gewerkt wordt. Beeldend Kunstenares Mary Overtoom uit Wolfheze heeft de opdracht gekregen een schetsontwerp te maken die de samenhang tussen de drie waterpartijen duidelijk moet maken.

De plannen voor een fontein op het Maanderplein zijn al in een gevorderd stadium. In het voorjaar van 2003 zal hier een fontein gerealiseerd worden. Op het Bevrijdingsplein kan eind 2003 of begin 2004 een toepassing met water gerealiseerd worden. Zoals het er nu naar uitziet is de omgeving Nieuwe Torenstraat in voorjaar 2005 aan de beurt.

Om de toekomstige bezoeker van Ede Centrum extra het gevoel te geven dat er een verband bestaat tussen de verschillende waterpartijen zoekt de gemeente naar een verbindend element. Dit moet een kunsttoepassing worden die de drie plekken verbijzondert. Momenteel is nog niet duidelijk is op welke wijze water een rol zal gaan spelen op het Bevrijdingsplein en bij de Nieuwe Torenstraat. De kunstenares moet dus voor het al bestaande ontwerp voor de fontein op het Maanderplein een verbijzondering ontwerpen die ook gebruikt kan worden bij de nog op te stellen ontwerpen voor de beide andere waterpartijen. Het is de bedoeling dat de kunstenares nog dit voorjaar haar ideeën over de verbijzondering van de waterpartijen zal presenteren.