Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meerderheid maakt uitverkoop gemeentelijk basisonderwijs mogelijk! (09/01/03)

Reeds bij de totstandkoming van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 dreigde het gemeentelijk basisonderwijs tussen twee stoelen te vallen. Toentertijd ging de discussie over de mogelijkheid van een gemeenteschool om de vrije keuze te waarborgen. De toenmalige oppositiepartijen AGALEV, VLD en VU stonden toen lijnrecht tegen minister Vandenbossche en bepleitten optimale kansen voor de gemeentescholen.

Vandaag zien we dat diezelfde partijen hun principes overboord gooien en zelfs nog een stap verder gaan door de gemeenten niet langer te verplichten (wanneer ouders dit vragen) gemeentelijk onderwijs in te richten (door de schrapping van artikel 59 en 60 van het decreet Basisonderwijs van 25/02/97). Ook Spirit verlaat in deze definitief het VU verkiezingsprogramma van 1999. Niettegenstaande het feit dat het juist het gemeentelijk onderwijs is dat jaar na jaar groeit en veruit het sterkste officieel onderwijs is, kan de uitverkoop nu beginnen. Vele gemeenten geconfronteerd met begrotingstekorten zullen in deze nieuwe regeling immers een eenvoudige manier van saneren vinden. Afhankelijk van de lokale politieke meerderheden zal men onderhandelen met het vrij of met het gemeenschapsonderwijs.

De N-VA krijgt geen antwoord op het waarom van deze decretale ingreep en kan dan ook alleen maar vermoeden dat men op artificiële wijze het gemeenschaponderwijs wil doen groeien. Misschien een zware beschuldiging maar het is aan de minister om het tegendeel te bewijzen. Wij kunnen enkel concluderen dat van het toenmalige `bondgenootschap' vandaag alleen nog de N-VA op de bres staat.

Het gemeentelijk onderwijs, de duizenden leerkrachten en tienduizenden leerlingen, verdienen beter, veel beter!

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams Volksvertegenwoordiger
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Start


---

English Français
Deutsch Castellano

Ledenblad
Volle Manen