Nederlandse Vereniging van journalisten

09/01/2003 Sectie Omroep
Bod omroepwerkgevers unaniem afgewezen!

Op twee goedbezochte ledenvergaderingen hebben de leden van de gezamenlijke vakorganisaties het laatste bod van de werkgevers verworpen. De leden steunen de eisen van de bonden en zijn bereid om deze zonodig met acties kracht bij te zetten.
Actiecomité's worden nu opgericht en vakbondsvergaderingen bij de verschillende omroepen worden nu ingepland.

Het gaat dit jaar helemaal niet om hoge looneisen; meer dan de inflatie vragen wij niet. Het gaat vooral over fatsoenlijk beleid m.b.t. de tijdelijke contracten bij de omroep, geen afbraak van bestaande sociale regelingen in de CAO, het voorkomen van een tweedeling tussen regionale en landelijke omroep (werkgeversplannen voor een raam-CAO) en het nakomen van de aanbevelingen van de onafhankelijke cie. die de beloning bij de omroep heeft onderzocht. Die commissie heeft geconstateerd dat de beloning voor ervaren omroeppersoneel achter blijft en dat de vergoedingen voor nacht en weekendwerk bij de omroep onder de maat zijn.
De bonden vinden dat deze aanbevelingen (beter salarisperspectief en hogere NRD-vergoedingen) in deze CAO geregeld moeten worden. Als er op korte termijn geen handreiking zal worden gedaan door de werkgevers, zal in de loop van de volgende week een ultimatum worden opgesteld.
Juist in een tijd dat de publieke omroep hard probeert een beter imago neer te zetten, laten ze hun werknemers in de kou staan met asociaal contracteerbeleid en een zeer mager CAO-bod.
En dat terwijl de medewerkers toch de kwaliteit van de publieke omroep bepalen.
Wij vertrouwen er vooralsnog op dat de werkgevers dit duidelijke signaal zullen oppikken, zodat er nog voor de verkiezingen een nieuw CAO-akkoord ligt en de medewerkers weer gemotiveerd kunnen gaan werken aan goede programma's!
Het woord is aan de werkgevers!!

Verdere info:

Thomas Bruning, NVJ : 06-20495245 tbruning@nvj.nl Luuk Voormeulen, FNV KIEM: 0622234900
Harm Haverkamp, CNV : 06-10196537
Ewoud Teerink, Unie : 06-16582219