Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT
Utrecht, 5 december 2002

Schrijf je in voor het Nationaal Jeugddebat

Denk mee, doe mee, vind er wat van

Respect heeft effect. Dat was een van de uitspraken van minister-president Balkenende tijdens het Nationaal Jeugddebat in oktober jl. Als voorbereiding op het Nationaal Jeugddebat vinden jaarlijks debatten plaats op provinciaal en lokaal niveau. In het kader van de komende Provinciale-Statenverkiezingen kunnen jongeren in januari en februari in debat gaan met de lijsttrekkers. Deze Verkiezingen-Jeugd-debatten dienen ook ter voorbereiding op het komende Nationaal Jeugddebat, een activiteit van de Nationale Jeugdraad. Tot twee weken voor elk provinciaal jeugddebat kunnen jongeren van 12-18 jaar zich nog inschrijven. In 2003 gaan dan voor de achtste keer ruim honderd jongeren in debat met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Selectie

Tijdens de Verkiezingen-Jeugddebatten, die als voorbereiding in alle provincies plaatsvinden, wordt gedebatteerd met de lijsttrekkers van de provinciale politieke partijen. In elke provincie kunnen maximaal veertig jongeren meedoen. Hier worden de deelnemers voor het Nationaal Jeugddebat geselecteerd. Daarnaast worden via lokale jeugddebatten, die in sommige provincies plaatsvinden, deelnemers uitgekozen. In totaal kunnen ongeveer 120 jongeren deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat.

Bij de selectie worden de volgende criteria gehanteerd: gelijke verdeling jongens en meisjes, diverse schoolopleidingen (VMBO tot VWO), verdeling stad en platteland, culturele achtergrond en motivatie. Er wordt gestreefd naar een goede vertegenwoordiging van de jongeren in Nederland.

Debattrainingen

Na afloop van de provinciale Verkiezingen-Jeugddebatten krijgen de geselecteerde deelnemers een korte training voor het vervolgtraject, namelijk het Jongeren Interviewen Jongeren (JIJ)-onderzoek. In hotel Blooming (NH) worden de agendaonderwerpen voorbereid, oefenen de jongeren met debatteren, worden de fracties gevormd en taken binnen de fracties verdeeld en wordt gewerkt aan teambuilding.

Volledige traject

De jongeren die zich opgeven voor het Nationaal Jeugddebat, geven zich op voor het hele traject, dus voor een eventueel lokaal jeugddebat, het Verkiezingen-Jeugddebat, de trainingen, het Jongeren Interviewen Jongeren-onderzoek, het Nationaal Jeugddebat en de eventuele bijeenkomsten na het Nationaal Jeugddebat.

Inschrijving

Inschrijven kan tot twee weken vóór elk provinciaal Verkiezingen-Jeugddebat, via www.jeugddebat.nl of door een inschrijfformulier op te vragen bij de Nationale Jeugdraad, tel. 030-2303575.

De exacte datum van het Nationaal Jeugddebat 2003 zal nog nader bekend worden gemaakt.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht