Ingezonden persbericht

UITNODIGING JAARLIJKSE SISWO-LEZING

Hierbij nodigen wij u uit op 10 januari a.s. voor de derde jaarlijkse lezing in de reeks 'Sociale Wetenschap en Beleid':

Professor dr. Abram de Swaan over:

'Europees beleid zonder Europese politiek'

De Europese Unie vaardigt allerlei maatregelen uit. Aan dit beleid komt nauwelijks politiek te pas: er is geen sprake van publiek debat en van partijen die zich positioneren in het openbaar. De bureaucratie wekt de indruk dat het beleid eigenlijk niet het resultaat is van keuzes, maar noodzakelijk gevolg van sinds lang aanvaarde beginselen, of juist de door niemand gezochte uitkomst van de vermijding van alle beslissingen. De Europeanen komen er nauwelijks aan te pas.

De lezing wordt van 15.00 - 16.00 uur in de Bondsraadzaal van de Burcht, Henri Polaklaan 9 te Amsterdam gehouden. Na afloop wordt in het nabijgelegen SISWO-gebouw een Nieuwjaarsborrel geschonken. Toegang: gratis. (opgave deelname: borghardt@siswo.uva.nl tel. 020 5270629)

Abram de Swaan is Universiteitshoogleraar sociale wetenschap en voorzitter van de Amsterdamse School voor Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek. In 2002 was hij gedurende een half jaar SISWO-fellow. Hij publiceerde recentelijk 'Woorden van de wereld; over de mondiale talenstelstels' (Bert Bakker 2002) en 'The European public void: intellectuals, public debate and the EU's democratic deficit'.

lezing 2000: professor Ed van Thijn over 'Wie het weet mag het (niet) zeggen. Het slappe koord van de informatievoorziening van de overheid', uitgegeven in de reeks Cahiers Sociale Wetenschap en Beleid lezing 2002: professor Saskia Sassen over 'Mondiaal Sociaal Beleid'