Gemeente Amsterdam

Evaluatie zedenzaak stadsdeel Westerpark
8 januari 2003 - Mirjam Otten

Het college van B&W heeft ingestemd met de brief van de burgemeester en de achterliggende evaluatie over de zedenzaak in het stadsdeel Westerpark. De evaluatie is opgesteld met de belangrijkste betrokkenen: het stadsdeel, de politie, het Openbaar Ministerie (zedendriehoek) en het Steunpunt Seksueel Geweld van de GG&GD. De evaluatie laat zien dat alle betrokkenen zich naar beste weten hebben ingezet om de problemen die zich voordeden zo goed mogelijk aan te pakken.
Cruciaal daarbij is geweest dat er voor het betrokken slachtoffer geen goede intramurale zorg geregeld kon worden. De verantwoordelijkheid voor het beperkte aantal passende opvangmogelijkheden dat beschikbaar is ligt bij de rijksoverheid. Het stadsdeel heeft er alles aan gedaan om een plek te vinden, en ook de burgemeester en de wethouder Zorg hebben contact met de verantwoordelijke ministeries gehad. Uiteindelijk is er voor het meisje pas op 26 januari 2002 een goede plek gevonden. De evaluatie wordt onder de aandacht gebracht van de verantwoordelijke ministeries; de wachtlijstproblematiek bij de intramurale zorg voor jeugdigen is nog steeds een zeer actueel probleem.
Dat deze zaak moedwillig in de doofpot zou zijn gestopt, is niet het geval. Men heeft gehandeld conform de afspraken met het Openbaar Ministerie en de politie, die er op het terrein van zedenzaken bestaan.
Burgemeester Cohen constateert achteraf dat in voorkomende gevallen meer openheid moet worden betracht, gericht op het voorkomen van maatschappelijke onrust. Een zogenaamde casemanager van het Steunpunt Seksueel Geweld zal bij soortgelijke zaken hieraan expliciet leiding geven, onder regie van de zedendriehoek. In voorkomende gevallen zal de burgemeester het initiatief via de zedendriehoek sneller naar de beleidsdriehoek en zichzelf toe trekken. Behandeling in de raadscommissie volgt binnenkort.
© Gemeente Amsterdam