Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 10/01/2003


---

Voordelen gemeentelijke herindeling worden overschat

De voordelen van gemeentelijke herindeling zijn in de afgelopen decennia sterk overschat, zo menen prof.dr. Hans van den Heuvel (hoogleraar Beleidswetenschap bij de afdeling Bestuurs- en Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam) en Mark Huijben (Berenschot) in het jongste nummer (januari) van het tijdschrift Openbaar Bestuur (Kluwer).

Op grond van een kritische analyse van bestaand onderzoek naar gemeentelijke herindelingen, constateren zij dat deze niet altijd leiden tot een groter bestuurlijk vermogen. Ook de effectiviteit en efficiëntie van het ambtelijk apparaat nemen niet toe en de afstand tussen het bestuur en de burger wordt er niet kleiner door. Als dat in de praktijk hier en daar wel het geval is, berusten deze effecten op louter toeval.

Volgens de auteurs moet een nieuwe weg worden ingeslagen, zoals het demissionaire kabinet Balkenende heeft aangegeven. Zij werken deze aanpak verder uit: van onderop, op basis van vrijwilligheid van gemeentebesturen en aan de hand van een gedegen analyse van de lokale bestuurlijke problemen. Zij menen ook dat in de plannen tot gemeentelijke herindeling de verwachte opbrengsten in bestuur en beleid duidelijk in kaart moeten worden gebracht.



Vrije Universiteit Amsterdam