Ingezonden persbericht

www.stemhok.nl - persbericht

De Lijst Pim Fortuyn houdt er eigenaardige rekenmethoden op na. Door dubbeltellingen komen de ombuigingen van de LPF niet uit op 18,9 miljard euro, maar hooguit op 5,7 miljard euro. Daarmee is de LPF niet langer kampioen bezuinigen, zoals eerder in de media is gesuggereerd. CDA, VVD en PvdA bezuinigen allemaal méér.

Zelfs premier Balkenende trapte in het financiële gegoochel van zijn grootste coalitiepartner. "Dat de LPF 19 miljard wil ombuigen, tekent de problematiek van deze partij", tekende NRC Handelsblad op uit zijn mond (8 januari). Ook het NOS Journaal noemde de LPF deze week ten onrechte de partij met de hoogste bezuinigingen.

Neem de bezuiniging van 10 procent op subsidies, die de LPF voorstelt. In totaal geeft de overheid volgens de LPF 17,5 miljard euro uit aan subsidies. Een bezuiniging van 10 procent levert volgens de financiële paragraaf 7 miljard euro op. Ook het integratiebeleid kan goedkoper, vindt de LPF. Nederland geeft hier 1,5 miljard aan uit, maar de LPF beweert leuk dat hier 2 miljard op kan worden bezuinigd.

Een zelfde bezuiniging heeft de LPF in petto voor ontwikkelingssamenwerking. Nu geeft Nederland daar 0,8 procent van het bruto nationaal product aan uit. De VVD wil dat verlagen met 0,1 procent en de LPF met 0,2 procent. Bij de VVD levert dat 600 miljoen euro op, bij de LPF 4 miljard! Ra, ra, hoe kan dat?

Ook aan de uitgavenkant gebeurt iets raars. In een persbericht beweert de partij bijvoorbeeld dat 1200 miljoen euro wordt uitgetrokken voor rechtbanken, extra (politie)cellen en meer agenten op straat. In werkelijkheid is dat slechts 300 miljoen. Dat is 200 miljoen minder dan de VVD extra wil uittrekken voor veiligheid.

Ook de lastenverlichting voor burgers en bedrijfsleven valt tegen. In plaats van 2 miljard besteedt de LPF hier slechts 500 miljoen aan. Niet meer dan 2,50 per Nederlander per maand.

Andere grote partijen noemen als bezuiniging het bedrag dat zij in het laatste jaar van de nieuwe kabinetsperiode zullen afwijken van de ramingen van het CPB. De LPF daarentegen telt vrijwel alle afwijkingen gedurende de volgende kabinetsperiode bij elkaar op. Dat leidt tot te grote bezuinigingsbedragen.

Meer voorbeelden van en uitleg over de creatieve rekenmethode van de LPF zijn te vinden in het hele artikel op http://www.stemhok.nl/nieuws/02lpfgoochelarij.html.

www.stemhok.nl
Stemhok.nl doet op satirische (maar journalistiek verantwoorde) wijze verslag van de verkiezingscampagnes. De website, en met name de Stemhok Stemwijzer (www.stemhok.nl/stemwijzer/) , trok vorige keer 175.000 bezoekers in de laatste maand. Stemhok is niet verbonden aan een politieke partij of andere organisatie en heeft geen commerciële doelstelling.



Ingezonden persbericht