Openbaar Ministerie

Alcoholgebruik automobilisten afgenomen

---

Het percentage automobilisten dat onder invloed van alcohol rijdt is in 2001 flink afgenomen. In 2001 bleek bij alcoholcontroles 4,2 procent van de automobilisten onder invloed van alcohol te zijn. In 2000 lag dit percentage nog op 4,6 procent.
Dat is de belangrijkste conclusie uit het periodieke Rij- en drinkgewoontenonderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze alcoholcontroles zijn samen met de politie, zowel reguliere korpsen als speciale handhavingsteams, uitgevoerd. De controles vonden plaats in de weekendnachten. Het gaat om bestuurders die meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed hadden. De daling in 2001 wordt toegeschreven aan de constante aandacht voor de alcoholproblematiek, via voorlichting en intensieve handhaving.

Gemiddeld waren in 2001 4,8 procent van de mannelijke en 2,4 procent van de vrouwelijke bestuurders in overtreding. Automobilisten tussen 35 en 50 jaar waren het vaakst in overtreding. Dit geldt voor zowel mannen (6,0 procent) als vrouwen (3,4 procent). Hoewel het rijden onder invloed bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar iets meer is gedaald in verhouding tot de totale gecontroleerde groep, is de kans op een ernstig ongeval voor jongeren nog altijd flink hoger dan voor andere leeftijdsgroepen. In combinatie met alcoholgebruik kent deze leeftijdsgroep ongeveer drie maal zo veel verkeersdoden als de rest.

Regionaal zijn er behoorlijke uitschieters te zien: de provincies Flevoland en Noord- en Zuid-Holland lagen in 2001 ruim boven het landelijke gemiddelde. Het laagste aandeel overtreders wordt, evenals in 2000, gevonden in de Noordelijke provincies, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Meer dan de helft van alle overtreders, 54 procent, kwam uit een horecagelegenheid.

In overleg met het CBR verzwaart Verkeer en Waterstaat de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) voor zware overtreders en recidivisten. De EMA is een cursus waar overtreders met een bepaald alcoholpromillage verplicht aan deel moeten nemen. Daarnaast wordt in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uitwerking gegeven aan de invoering van het alcoholslot (een blaasapparaat dat voorkomt dat de auto start wanneer de bestuurder heeft gedronken). Tenslotte wordt medio 2003 een wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer voor verlaging van het wettelijk toegestane alcoholpromillage van 0,5 naar 0,2 promille voor beginnende bestuurders.

In december van 2001 is de Bob-campagne gestart, waarin mensen worden aangesproken om de verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor vrienden en af te spreken wie er rijdt en dus niet drinkt.

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat