GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 januari 2003 11:19
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PvdA lijkt steeds meer op CDA

(10 januari 2003)

Op een actie-bijeenkomst in Utrecht uitte Femke Halsema scherpe kritiek op de nieuwe middenkoers van de PvdA. GroenLinks voert vandaag actie voor het behoud van gesubsidieerde banen. Het gaat om belangrijk werk, waar niet op gekort mag worden. GroenLinks trekt veel geld uit om die bezuinigingen ongedaan te maken. Bovendien investeert GroenLinks in een socialer arbeidsmarkt. In het plan 'Mensen en talenten' (zie site) doet GroenLinks daarvoor een aantal voorstellen. Kleinere inkomensverschillen, grotere werkgelegenheid zijn het gevolg. De plannen van GroenLinks scheppen 90.000 extra banen. Bovendien leidt het tot betere arbeidsomstandigheden, meer kansen voor WAO-ers en gehandicapten en meer waardering voor zorgtaken en vrijwilligerswerk.

Op een actie-bijeenkomst in Utrecht uitte Femke Halsema scherpe kritiek op de nieuwe middenkoers van de PvdA. Hieronder volgen enkele passages uit haar speech:

'De vraag is natuurlijk op wie u kunt rekenen in deze koude tijden. In de peilingen gaat het goed met de PvdA.
En het grote glijden is meteen weer begonnen.
We hebben een paar maanden goed samen gewerkt in de oppositie. Maar de PvdA krijgt de geur van de macht in haar neus. En het is weer over.
De PvdA kruipt razendsnel richting het CDA.
Migranten die niet slagen voor hun inburgering moeten worden terug gestuurd. Terwijl ze hier volstrekt legaal verblijven.
Het geldt niet voor politieke vluchtelingen.
Zegt de PvdA nu nog.
De vraag is hoe hard dat is.
Het geldt wel voor mensen die hier vrijwillig komen. Voor mensen dus die hier een gezin vormen.
Mensen die hier volstrekt legaal verblijven.
Ik vind dat onacceptabel.
Binnen is binnen.
Je moet dan behandeld worden als andere Nederlanders. Je kunt mensen niet in onzekerheid houden.
Ze moeten de overheid kunnen vertrouwen en weten waar ze aan toe zijn.

Een groot probleem heb ik ook met de nieuwe financiële plannen van de PvdA. Ik zal u niet vermoeien met het verschil tussen een feitelijk en structureel begrotingssaldo. Maar ik wil het wel hebben over de sociale keuzes die de PvdA maakt Ze doen loze beloftes.
125.000 duizend banen erbij, zeggen ze.
Een slag in de lucht, nergens op gebaseerd.
Werknemers betalen de prijs met zeer forse loonmatiging. De PvdA kiest voor 4 jaar lang koopkrachtverlies voor iedereen. Voor werknemers die onder een CAO-vallen én voor de hieraan gekoppelde uitkeringen. Zo betaalt de PvdA haar programma:
Minder geld voor uitkeringen en voor mensen die in de publieke sector werken. De PvdA denkt kennelijk dat de vakbonden daar wel aan meewerken. Maar hoe denkt de PvdA dit Sociale Akkoord te kunnen bereiken?

Ze reserveren wel een 2 miljard voor lastenverlichting. Maar voor wie en waarom?
Dat is voortgaan op de weg van Paars.
In twee kabinetten Kok is 30 miljard gulden uitgegeven aan ongerichte lastenverlichting. De hoogste inkomens gingen er geweldig op vooruit. Toen Kok in de regering ging, betaalde een miljonair 72 procent belasting. Toen Kok uit de regering ging, betaalde een miljonair nog maar 52 procent. Die koers zet de PvdA kennelijk voort.
Ondertussen herstellen ze niks van de asociale plannen van dit kabinet. Bijvoorbeeld de bezuinigingen op de WAO en op de bijstand blijven staan. En gesubsidieerde arbeid?
Daar reserveert de PvdA niks voor.

-.

Bos nodigde Balkenende aan tafel om zijn financiële plannen eens langs te lopen. Volgens mij wordt dat een makkelijk gesprek.
Ze zijn het over bijna alles eens.
Misschien moet Wouter Bos de vakbonden eens aan tafel vragen. Om te praten over koopkrachtverlies.
Om het eens te hebben over het niet terugdraaien van de plannen van dit kabinet. En als Wouter toch nog eens naar links wil kijken
Ben ik ook zelf graag bereid het hem nog eens uit te leggen. De PvdA in de oppositie lijkt op GroenLinks, zei Wouter Bos onlangs. Niets blijkt minder waar.
De PvdA in de oppositie lijkt binnen de kortste keren weer op het CDA.'


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -