Openbaar Ministerie

OM eist 60 uur taakstraf voor mishandelen AH-dief

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vrijdag een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes weken geëist tegen een werknemer van Albert Heijn, die in augustus een winkeldief mishandelde. Tegen een collega werd een boete van 400 euro geëist.

De officier van justitie hield rekening met het feit dat de AH-medewerker al twee maal eerder was veroordeeld wegens geweldpleging. Hij eiste dat ook de eerdere voorwaardelijke straffen ten uitvoer worden gelegd, in de vorm van werkstraffen van 28 en 14 uur.
De officier van justitie benadrukte dat toepassen van geweld bij een aanhouding is toegestaan, maar dat de fysieke dwang moet ophouden, zodra een verdachte zich overgeeft of weerloos is en dat dit geweld niet mag ontaarden in eigenrichting. Als er niet tegen eigenrichting wordt opgetreden, aldus de officier, vindt een verdere verharding van de samenleving plaats. Geweld lokt geweld uit en verdachten zullen zich niet snel meer overgeven, als ze een pak slaag kunnen verwachten. Een mes zal niet meer zo snel worden weggegooid, betoogde hij.