Gemeente Putten

Nieuw project ontwikkelingssamenwerking in Burkina Faso (10-01-2003)


---

Putten, 10 januari 2003

Nieuw project ontwikkelingssamenwerking in Burkina Faso

Na enige maanden van oriëntatie en overweging hebben de leden van het Makoni Comité, in de vergadering van 15 oktober 2002 gekozen voor een nieuw project voor ontwikkelings-samenwerking in Burkina Faso.

Burkina Faso ligt in West-Afrika, ten zuiden van de Sahara. Het is één van de armste landen ter wereld. Ruim 55% van de mensen leeft onder de armoedegrens. Vooral vrouwen hebben het zwaar te verduren. Het gekozen project is speciaal gericht op de vrouwen in de provincie Sissili. Doel is te komen tot een actieve en meer gelijkwaardige participatie van de vrouwen in het maatschappelijk gebeuren. Het project wil dit realiseren door vorming, voorlichting, alfabetisering en verlichting van de werkdruk van de vrouwen.
Het project wordt aangestuurd door CREDO (Christian Relief and Development Organization). CREDO is een lokale organisatie met een eigen bestuur en beleid dat zich richt op directe armoedebestrijding.

Sinds 1995 had de gemeente via het comité een relatie met een gemeente in het Makoni-district in Zimbabwe. Aanvankelijk verliep deze relatie uitstekend. Enkele projecten, waaronder de aanleg van een irrigatiesysteem, werden gerealiseerd. De laatste twee jaar verliep de samenwerking echter steeds moeizamer. Ondanks intensieve pogingen in de vorm van contacten tussen personen en instellingen uit onze gemeente om deze relatie een goede toekomst te bieden, kwamen vanuit Makoni geen nieuwe projectaanvragen. Belangrijke redenen daarvan zijn naar de mening van de comitéleden de politieke instabiliteit van het land en de negatieve economische ontwikkelingen. In de vergadering van 2 mei 2002 hebben de leden van het Makoni Comité daarom besloten te stoppen met het ondersteunen van projecten in Makoni.

Door bovengenoemde ontwikkelingen is de naam Makoni Comité achterhaald. Daarom hebben de leden besloten de algemene naam te behouden, te weten Lokaal Comité Ontwikkelingssamenwerking (LCO).