Nederlands Uitgeversverbond

Gedragscode bel&winspelletjes

Al geruime tijd werken de omroepen en de uitgevers onder toeziend oog van het Projectbureau Kansspelen van het ministerie van Justitie aan een gedragscode voor zogenaamde bel&winspelletjes. Het ministerie van Justitie heeft het NUV en Endemol inmiddels echter laten weten geen vertrouwen (meer) te hebben in een gedragscode en te zullen overgaan tot wetgeving.
Belangrijkste argumenten zijn het toenemende aantal spelletjes en het verzet van de vergunninghouders (loterijen e.d.) die zich in hun belangen geschaad voelen. Het verbod in de huidige Wet op de Kansspelen zal worden gewijzigd in een nee, tenzij. Voorwaarde zal onder andere zijn een maximum aan communicatiekosten. Justitie zal een en ander nader uitwerken in een notitie die in januari 2003 verschijnt.

Het NUV heeft de Europese organisaties van tijdschriftenuitgevers (FAEP) en dagbladen (ENPA) geattendeerd op het grote belang van de verordening verkoopbevordering die momenteel in Brussel in voorbereiding is. Deze verordening verplicht lidstaten om verkoopbevorderende acties onder voorwaarden toe te staan. Een verordening heeft directe werking en hoeft niet - zoals een richtlijn - eerst worden omgezet in nationale wetgeving. Een onderdeel van de verordening betreft promotional games. Bel&winspelletjes vielen onder een eerdere versie van de verordening, maar na lobby van de vergunninghouders zijn de spelletjes uit de verordening gehaald. De FAEP zal nu in samenwerking met het NUV de Europese lobby voeren. Onderzocht wordt nog, of betrokken partijen met de code willen doorgaan.