ChristenUnie


Rouvoet nodigt Zalm uit Vrijdag 10 Januari 2003 - 12:35

ChristenUnie en VVD samen naar bijzondere school in Haagse Schilderswijk?

Een delegatie van de ChristenUnie bracht vandaag een werkbezoek aan de protestants-christelijke Beatrixschool in de Haagse Schilderswijk. Het is een fabeltje dat christelijke scholen met een uitgesproken identiteit een belemmering vormen voor de aanpak van onderwijsachterstanden. Dat bewijst de school die ik vandaag heb bezocht, aldus André Rouvoet vanavond tijdens een spreekbeurt in Putten. Ik wil dolgraag nog een keer terug naar de Beatrixschool en ik nodig Gerrit Zalm uit om met me mee te gaan. Dan kan hij dat met zn eigen ogen zien. Ik kan me niet voorstellen dat hij dan nog staande houdt dat christelijke scholen een belemmering zijn voor de aanpak van onderwijsachterstanden. En dan mogen wat mij betreft ook Wouter Bos, Femke Halsema en Jan Marijnissen ook mee

Rouvoet deed de uitnodiging aan het adres van zijn collega-lijsttrekkers tijdens een spreekbeurt in Putten met ongeveer 200 bezoekers. Hij verwees naar een werkbezoek aan de zwarte Beatrixschool in de Schilderswijk. Deze zwarte school telt 330 leerlingen van 13 verschillende nationaliteiten en ongeveer 65% van de kinderen is moslim. De Beatrixschool heeft een ruim toelatingsbeleid, maar is wel duidelijk over de identiteit van de school. Volgens directeur Koos van Gaalen levert dat geen problemen op.

Zalm stelde in een interview in Nieuwe Revu de vrijheid van onderwijs ter discussie. Hij vindt dat bijzondere scholen de aanpak van de onderwijsachterstanden belemmeren, omdat zij alleen kinderen met een christelijke achtergrond toelaten. Femke Halsema stelde deze week dat kinderen alleen naar school mogen gaan in de wijk waarin ze wonen. Rouvoet wil daar niks van weten: De standpunten van mijn collegas deugen niet. Ouders hebben het recht om te kiezen voor onderwijs dat aansluit bij de opvoeding thuis en dat recht is onopgeefbaar. Ik vind het heel vreemd dat uitgerekend een liberaal als Gerrit Zalm tornt aan de grondrechten van Thorbecke.

---