Socialistische Partij

Stem Wijzer...

Nog niet overtuigd van de juistheid van je keuze? Test jezelf op de StemWijzer of - als je meer tijd hebt - op de StemTest

Enquete Politiek & Internet

Nawijn buigt: uitgewezen Iraanse familie komt terug en mag voorlopig blijven

10-01-2003 * Na een tussenstop van dertien slopende dagen op het vliegveld van Damascus is vanmorgen vroeg de Iraanse familie Divsalar teruggekeerd op Schiphol. Vader, moeder, en twee zoons waren op transport naar Iran gezet, ondanks de ernstige ziekte van mevrouw Divsalar en de vrees van de familie om vervolgd te worden in Iran. Dankzij de bemoeienis van dominee Verwijs uit Zandvoort, vele verontruste burgers en SP-Kamerlid Jan de Wit, heeft demissionair minister Nawijn alsnog toestemming gegeven voor voorlopig verblijf in Nederland.

Jan de Wit Tweede-Kamerlid Jan de Wit heeft zich erg ingespannen om het onrecht ongedaan te maken: "Ik ben ontzettend blij dat ze niet naar Iran hoeven. Mevrouw Divsalar is veel te ziek en het was bovendien gevaarlijk. Ik vind het heel erg dat ze dertien dagen in Damascus op het vliegveld opgesloten hebben gezeten. Zo mogen we niet met mensen omgaan. Dit voorbeeld is er een uit vele. Ik hoop dat het leidt tot meer aandacht voor die gezinnen die in stilte worden afgevoerd."

Er moet sowieso een betere communicatie komen tussen Justitie en de vreemdelingendienst. De Wit: "Tegen de afspraken in die waren gemaakt met het ministerie over een alternatieve oplossing, werd de familie alsnog op derde kerstdag om 5:00 uur 's ochtends van het bed gelicht door de vreemdelingendienst."

Bovendien blijkt volgens de SP dat er fundamentele fouten worden gemaakt bij de IND. Jan de Wit: "Tegenwoordig kennen we de `48 uurs procedure'. Na vijf dagen stapelbed is de beslissing van de IND 6 van de 10 keer negatief. Dan gaat het om asielzoekers uit Iran of Somalië. De regering noemt die landen veilig maar de werkelijkheid is heel anders." De SP wil een herwaardering van het asielrecht en een einde aan de soms absurd formalistische werkwijze van de IND en de vreemdelingendienst.