Gemeente Leiden

Persbericht

Nieuw voorontwerp-bestemmingsplan Oostvlietpolder

Publicatiedatum: 10 januari 2003

Vandaag presenteren wethouder Alexander Geertsema (Economische Zaken) en wethouder Ron Hillebrand (Ruimtelijke Ordening) het nieuwe voorontwerp-bestemmingsplan voor de ontwikkeling van het bedrijvenpark Oostvliet in de Oostvlietpolder. Het plan voorziet in een duurzaam gebouwd bedrijventerrein en ecologische zones, wegen, wandel- en fietspaden en volkstuinen.

Het bedrijvenpark Oostvliet wordt een unieke combinatie van natuur, recreatie en bedrijvigheid.

Om meer ruimte te creëren voor vestigings- en uitbreidingsruimte voor bedrijven in de Leidse regio krijgt de Oostvlietpolder de functie van een duurzaam gebouwd bedrijventerrein dat een grote stimulans zal vormen voor de Leidse economie. De gemeente onderzoekt in samenwerking met de Milieudienst West-Holland de mogelijkheden voor een CO2-neutraal bedrijventerrein: de gebouwen en de mensen die erin werken produceren, afgezien van de bedrijfsprocessen, geen extra CO2.

De twee natuur- en recreatiegebieden Vlietland en Polderpark Cronesteyn worden met elkaar verbonden via een ecologische verbinding en een groene zone van zo'n 100 meter breed. De natuurwaarden van zowel de Oostvlietpolder als de twee groengebieden worden hiermee gecompenseerd en de kwaliteit van de directe leefomgeving verbeterd. Inwoners van Leiden krijgen hierdoor meer mogelijkheden om in de Oostvlietpolder van de natuur te genieten en te recreëren.

Een baggerdepot in de polder, waar in een eerder stadium sprake van was, is van de baan.

Vanwege het nieuwe voorontwerp-bestemmingsplan voor de herinrichting van de Oostvlietpolder is het nodig dat een deel van de huidige volkstuinen in de polder verplaatst wordt naar elders in het gebied. De gemeente Leiden heeft in overleg met de volkstuinders en rekening houdend met hun wensen en suggesties, een nieuwe inrichtingsschets en een verplaatsingsplan voor de volkstuinen opgesteld, welke op 18 december 2001 door de gemeenteraad zijn vastgesteld.

Op 13 januari 2003 gaat de inspraaktermijn van zeven weken van start en gedurende die tijd ligt het nieuwe voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage op het Stadhuis en het Stadsbouwhuis. Geïnteresseerden en de diverse doelgroepen die direct betrokken zijn bij dit plan zoals omwonenden, het bedrijfsleven en de volkstuinders worden door de gemeente geïnformeerd via een nieuwsbrief en een internetsite (www.oostvliet.nl) die men vanaf de tweede week van 2003 kan bezoeken. Via een digitaal forum op de internetsite kunnen bezoekers van de site vragen stellen, meepraten en hun mening geven over het nieuwe voorontwerp-bestemmingsplan. Bovendien organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst en inspraakbijeenkomst op 20 februari waar bezoekers ook de gelegenheid krijgen mee te praten over het plan en de mogelijkheid krijgen tot inspraak.

Deze pagina is gewijzigd op 10-01-2003