Gemeente Deventer

Toekomst platteland

INFORMATIEAVONDEN OVER TOEKOMST SALLANDSE PLATTELAND

De streekcommissie Salland organiseert deze maand vijf bijeenkomsten over de toekomst van het platteland; de 'reconstructie' in Salland. In de streekcommissie ontwikkelt de gemeente samen met organisaties op het gebied van landbouw, recreatie en natuur voorstellen. Kern van de reconstructie is de toekomst van de intensieve veehouderij.

Waar kan intensieve veehouderij zich in de toekomst ontwikkelen en waar niet? Het herinrichten en eventueel verplaatsen van deze sector naar minder gevoelige gebieden betekent dat er meer ruimte komt voor andere functies, zoals recreatie en natuur. Doel van de bijeenkomsten is het geven van informatie over de stand van zaken in het reconstructieproces. Belangstellenden kunnen tijdens de bijeenkomsten reageren op de toekomstplannen voor het gebied.

De eerste informatiebijeenkomst in Zaal Boode in Bathmen is op 13 januari gehouden. Er volgen nog vier bijeenkomsten, waarbij iedereen welkom is. Alle bijeenkomsten beginnen om 18 uur en duren tot 21.30 uur. Op vaste tijdstippen, 18.30 uur, 19.30 uur en 20.30 uur, heeft een presentatie plaats. Tussentijds kunnen belangstellenden zich persoonlijk laten informeren en reageren. De vier informatiebijeenkomsten zijn op:

15 januari Lettele Zaal Spikker, Bathmenseweg 34

16 januari Wijhe Gemeentehuis, Oranjelaan 5

21 januari Ommen Lindenberg, Emslandweg 1C

29 januari Raalte De Leeren Lampe, Almelosestraat 2

Visie

Tijdens de inloopbijeenkomsten krijgen bezoekers uitleg over de concept-zoneringskaart voor de intensieve veehouderij. Hierop is aangegeven waar intensieve veehouderij zich kan ontwikkelen en waar niet.

De streekcommissie Salland benadrukt dat het hier gaat om een voorlopige zoneringskaart. Door aanpassingen van de huidige uitgangspunten, nieuwe inzichten en reacties vanuit de streek kan de zoneringskaart nog worden aangepast. Zo wordt nog nagedacht over het aanwijzen van 'sterlocaties' intensieve veehouderij in verwervingsgebieden. Ook is de begrenzing van de extensiveringsgebieden nog niet in detail bekend. Naast het maken van een zoneringskaart heeft de streekcommissie de opdracht gekregen een totaalvisie voor het gebied te ontwikkelen voor de lange termijn. Dit gebeurt zowel in woord als in beeld.