Ingezonden persbericht

BosBode Nr. 11

Nieuwsbrief van Wouter Bos

Nr. 11, 9 januari 2003


· Wouters kijk op de economie en de eerste debatten
· Reacties op het gastenboek

· Gastcolumn van Marjo van Dijken

· Agenda

· Oproepen / varia

· Bosbode teruglezen?

· Contact

Wouters kijk op de economie en de eerste TV-debatten

Natuurlijk staat deze verkiezingen vooral in het teken van de economie. Hoe krijgen we de banenmachine weer op gang? Hoe gaan we om met de verslechterende financiële omstandigheden. In mijn speech in Tilburg ben ik uitvoerig op de zaken ingegaan. U heeft daar misschien iets van gezien op televisie. Ik heb Jan Peter Balkenende gevraagd een keuze te maken. Tussen een sociaal beleid dat goed voor de economie, en een onrechtvaardig beleid samen met de VVD dat banen vernietigd. Ik hoop daar voor het einde van de campagne een duidelijk antwoord op te krijgen.

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar het nieuwe jaar is voor mij behoorlijk hectisch begonnen. Nog maar net terug van een weekje vakantie in New York was ik 1 januari te gast bij het programma 'Voor je kiezen'. Bij de opnames van het programma had ik een redelijk gevoel ook al werd ik af en toe stevig ondervraagd. Wat me wel opviel was dat journalisten meer geïnteresseerd zijn in tegenstellingen en controversen dan in oplossingen. Dat vind ik wel eens jammer want eigenlijk wil ik het vooral hebben over hoe je concreet problemen kan oplossen.

Voor mij was het lijsttrekkersdebat bij RTL4 erg spannend. Het was toch de eerste keer dat ik in een dergelijke setting moest debatteren en ik voelde ook een grote verantwoordelijkheid. Van anderen hoor ik dat ik vooral de tweede helft van het debat goed op dreef was. Dat zou best kunnen kloppen omdat ik merkte dat toen de spanning van me afviel. Tijdens het debat kon ik mijn eigen verhaal goed kwijt. Maar als je in de studio bent heb je helemaal niet zo goed door hoe goed of slecht je het hebt gedaan. Alle reacties die ik na afloop van dit debat gekregen heb overvallen me wel een beetje. Eigenlijk ben ik er door overdonderd.

Tijdens de start van de campagne in Rotterdam de dag na het debat viel me op hoe enthousiast en gemotiveerd onze vrijwilligers op dit moment zijn. Het is ook weer leuker om campagne te voeren dan een jaar geleden. Op straat wilden mensen toen niet eens meer foldermateriaal aanpakken, terwijl het nu weer mogelijk is om mensen aan te spreken en het gesprekken aan te knopen.

Het debat in Rotterdam, in een volle zaal en op een vol podium was weer heel anders. Je kon merken dat alle lijsttrekkers zeer strijdlustig zijn, en dat hoort ook zo. Er valt wat te kiezen, en volgens mij is dat weer een stukje duidelijker geworden. Nog niet duidelijk genoeg, opnieuw bekende Balkenende geen kleur, maar de kiezer heeft het weer geholpen. Zelf kon ik weer mijn standpunten naar voren brengen. Nog heel wat debatten te gaan en als ze allemaal zo gaan weten de kiezers echt wat ze aan de PvdA en aan mij hebben.

Ik wil me niet te veel aantrekken van de peilingen waarin we nu omhoog gaan. Zo snel als we stijgen kunnen we ook weer dalen. Maar wat me wel bemoedigd is dat veel mensen in Rotterdam zeiden voor het eerst sinds lange tijd weer een reden te hebben om PvdA te stemmen. Dat is echt hoopgevend en bevestigd mijn aanname dat veel van de 1 miljoen kiezers die we zijn kwijtgeraakt eigenlijk dolgraag op ons zouden willen stemmen als we ze maar het gevoel teruggeven dat we weten met welke problemen ze te maken hebben. Wat dat betreft lijkt er nu echt een eerste stap gezet.

Reacties op het gastenboek

Niet alleen op straat, maar ook in het gastenboek is veel gereageerd op de debatten op TV. Ik ben natuurlijk blij met alle mogelijke steun. Dat is ook goed voor het zelfvertrouwen. Ook zou ik graag langs deze weg iedereen willen bedanken die mij de afgelopen tijd heeft gefeliciteerd met mijn huwelijk. Al die felicitaties van mensen die ik soms niet eens kende waren heel erg leuk.

In het gastenboek schrijft Dick Buursink uit Enschede dat hij graag wat meer zou horen over het feit dat wetten en regels er in Nederland zijn om zwakkeren te beschermen. Ik ben het daar helemaal mee eens. Het zou goed zijn dat we ons blijven afvragen waarom wetten en regels ooit in het leven zijn geroepen. Als regels geen functie hebben kan je ze natuurlijk af schaffen. Maar er wordt te vaak geroepen dat regels per definitie tot bureaucratie leiden. Daarom stoor ik me bijvoorbeeld ook aan die gemakzuchtige pleidooien van bijvoorbeeld de VVD die vinden dat administratieve lasten kunnen worden verlaagd.

Ook lees ik in het gastenboek zo nu en dan nog mensen zoals Shirley Stoc en Jac die bezorgd zijn over het PvdA-standpunt over de hypotheekrenteaftrek. Graag blijf ik benadrukken dat het PvdA voorstel vooral gericht is om geld te krijgen voor starters op de woningmarkt en dat door het voorstel alleen de 5% die het meeste belasting betalen hier mee te maken gaan krijgen. En dan alleen de nieuwe gevallen. Graag verwijs ik verder naar wat ik hier eerder over heb geschreven in de Bosbode Nr.3.

Gastcolumn van Marjo van Dijken

Marjo van Dijken staat nummer 8 op de kandidatenlijst van de PvdA

Het is even na middernacht, buiten vriest het en als ik niet vlot doorschrijf zorgt de automatische lage nachttemperatuur in ons huis geheid voor koude voeten. En daar heb ik de afgelopen dagen al voldoende ervaring mee gehad.

Maar daarnaast: warme gevoelens. Zaterdagmiddag, Herestraat. Prettige gesprekken , een totaal andere sfeer dan vorig voorjaar, uitsluitend positieve reacties op het optreden van Wouter in het lijsttrekkersdebat. En ach, de reacties op mijn eigen media-optredens waren ook niet verkeerd. De raamposters gingen als warme broodjes, met als absoluut hoogtepunt het meisje dat wat bedeesd kwam vragen of ze er ook een mocht, en blozend bekende dat 'ie bedoeld was voor boven haar bed....

's Avonds lekker ook nog even naar de Nieuwjaarsreceptie in "mijn" school/buurtcentrum: pas verbouwd en prachtig geworden! Allemaal oude bekenden- een warm bad van uitgesproken vertrouwen en goede wensen!

In Veendam en Winschoten: prima respons, de rozen waren niet aan te slepen.

En de peiling 's avonds? Om met Harm-Evert Waalkens te spreken:" We moeten ons niet rijk rekenen, maar we hoeven ons ook niet arm te tellen!".

Nog 2 weken kameraden, en een wereld te winnen. Laten we dat dus maar proberen te doen: misschien met koude voeten, maar zeker met een warm hart!

Agenda

9 januari, De Achterhoekse hart Show, lokaal radio programma live in Doetinchem, radio Optimaal fm, aanvang 18.45 uur

9 januari, Raymann is laat, te gast bij het tv programma 'Raymann is laat' met de Surinaamse cabaretier en stand-up comedian Jörgen Raymann. ca. 23.15, Ned 3 (herhaling vrijdag ca. 13.45, Ned 3)

10 januari, Arnhem en Nijmegen, In Arnhem een gesprek met bewoners uit de wijk Malburgen in het clubhuis van vv MASV, aanvang 14.30 uur. In Nijmegen een gesprek met jongeren in café de groote Griet, aanvang 17.00 uur

10 januari, Nieuws aan tafel, Wouter schuift aan tafel bij Rick Nieman. 22.30 uur, RTL4

11 januari, Emmen en Groningen, meer informatie volgt

12 januari, Radio 1 lijsttrekkersdebat, Wouter is een van de deelnemers aan het lijsttrekkersdebat op Radio1. Tevens zal het tv programma Buitenhof een registratie verzorgen. 12.00 uur, Radio 1 en Ned 3

13 januari, Enschede, meer informatie volgt

13 januari, Studio 2 Nieuws en Voetbal, Het late avondmagazine op de maandag van Nederland 2 met Jack van Gelder en Roderick Veelo, die sport en nieuws op hun eigen wijze bespreken. Voor het nieuws item zal een panel van drie personen het nieuws van de week doornemen en zal Wouter vanavond worden uitgenodigd. 22.45 uur, Ned 2

14 januari, Den Haag, meer informatie volgt

14 januari, Het elfde uur verkiezingsdebat, Debat tijdens het EO-programma van Andries Knevel met de lijsttrekkers van CDA en VVD. 21.00 uur, Ned 1

Oproepen / varia
De Roos
Iedereen kan nu per e-mail campagne voeren voor de PvdA door een digitale roos te versturen. Vanaf www.pvda.nl wijst dit zich vanzelf.

Plak die poster voor het raam!
Als het goed is vandaag of gisteren de nieuwe Pro en Contro op de deurmat gevallen. Gooi deze nou niet meteen weg en ga op zoek naar de poster die wordt meegestuurd en hang deze goed zichtbaar voor uw buren op. Is deze poster u te klein, dan kunt u bij uw afdeling grotere posters bestellen! Ik hoor van veel afdelingen dat de posters inmiddels wegvliegen. Meer Rood Op Straat. Dat is onze leus, en iedereen kan er aan bijdragen.

FNV Stemtest
Op het internet zijn inmiddels al heel wat stemtesten te vinden. Bij de stemtest van het FNV kan een vergelijking gemaakt worden wat de partijen doen op sociaal-economische onderwerpen. www.fnv.nl Daag uw vrienden en bekenden uit kleur te bekennen!

Digidebat
Gisteren is het digidebat gestart. Dit online debat geeft langssurfende deelnemers de kans om met elkaar én met politici in discussie te gaan en politieke standpunten te waarderen. Behalve de PvdA - waarvoor Diederik Samsom meedoet - doen SP, Groen Links, CDA, D66 en de LPF mee. De onderwerpen zijn Mobiliteit, Wonen en Arbeidsmarkt. Ik zal zeker zo nu en dan even inloggen op www.digidebat.nl om te kijken hoe onze standpunten scoren.

Politiek-digitaal
Ook www.politiek-digitaal.nl zal ik blijven volgen. Zeker nu Dries van Agt daar heeft gezegd het normen en waardendebat van Balkenende maar gebazel te vinden.

BosBode teruglezen?
Alle totnogtoe verschenen BosBodes kunt u terugvinden op www.wouterbos.nl

Contact
Wilt u met mij in contact komen, dan kunt u mailen of bellen met mijn medewerker Sherlo Esajas. Emailadres: s.esajas@tk.parlement.nl telefoon: 070 3182745.

Wenst u de Bos-bode niet meer te ontvangen? Klik dan hier