---

Ministerie van Defensie



---

foto: Uitreiking certificaten hulpverleners Bosnië, foto 1 (Koninklijke Landmacht)

SFOR bedankt Bosnische hulpverleners helikopterongeluk

10-01-2003

In de Bosnische plaats Travnik hebben Nederlandse en Slowaakse SFOR-militairen een aantal burgers en civiele hulpdiensten bedankt voor hun inzet na het ongeluk met een Slowaakse helikopter op 24 december vorig jaar. Bij dat ongeval werden drie bemanningsleden gewond. De waardering, in de vorm van certificaten en hulppakketten, werd uitgereikt tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Federale Officiersmess in Travnik.

De certificaten werden uitgereikt door de waarnemend commandant van de Multinationale Brigade Noord-West, kolonel Holland. De heer Hockic, hoofd Civil Protection Agency, de bescherming bevolkingsorganisatie, zei bij het in ontvangst nemen van zijn certificaat dat hij nu iets terug had kunnen doen voor SFOR. "Sinds het einde van de oorlog heeft SFOR veel gedaan voor de bevolking en instanties. Hij sprak de hoop uit dat de samenwerking in de toekomst zo goed zal blijven. Hockic was de functionaris die direct na het ongeval op 24 december het Nederlandse Charlie-team in Novi Travnik alarmeerde. Vervolgens trad hij op als liaison tussen de lokale autoriteiten en het 17 (NL) Gemechaniseerde bataljon Garde Fuseliers Prinses Irene. Intussen waren andere mensen uit de directe omgeving al in actie gekomen en hadden de elektriciteitsmaatschappij gebeld om de stroom van de kabels af te halen waarmee de helikopter in aanraking was gekomen. Ook werd het ziekenhuis gebeld terwijl er direct eerste hulp aan de drie gewonde Slowaken gegeven.

Kolonel Holland onderstreepte de dankbaarheid van SFOR, door aan te geven dat zonder de hulp van de burgers en de hulpverleningsinstanties het misschien niet mogelijk was geweest de Slowaakse gewonden te redden. De gewonden werden in eerste instantie behandeld in het ziekenhuis van Travnik. Het medisch team van dit hospitaal had geen dienst. Na alarmering was binnen twintig minuten voldoende medisch personeel aanwezig om vijf operatiekamers te bezetten. Na de eerste opvang in Travnik werden de drie gewonden eerst overgebracht naar militaire ziekenhuizen en vervolgens op Tweede Kerstdag met een Nederlandse Fokker 60 overgevlogen naar Bratislave in Slowakije. Inmiddels, zo bleek bij de bijeenkomst in Travnik, gaat hun gezondheidstoestand vooruit al is het te vroeg om aan te geven of ze volledig zullen herstellen. (foto's: KL-voorlichting SFOR) foto: Uitreiking certificaten hulpverleners Bosnië, foto 2 (Koninklijke Landmacht)