Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Persbericht 10 januari 2003
---

Wildgroei aan computertoepassingen in personenauto's slecht voor verkeersveiligheid

Computertoepassingen in personenauto's nemen een enorme vlucht. Volgens marktprognoses zullen vele automobilisten op korte termijn een in-car multimedia computer in hun auto hebben. Zowel het enorme aanbod aan informatie als de handmatige bediening van verschillende computerfuncties kunnen een bestuurder gevaarlijk afleiden van de rijtaak. Dit blijkt uit een onlangs door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV gepubliceerd rapport. De SWOV pleit dan ook voor strengere voorwaarden voor de installatie en het gebruik van dergelijke toepassingen en roept de producenten op rekening te houden met de veiligheidsaspecten bij de verdere ontwikkeling van deze systemen.

In-car multimedia computersystemen kunnen functies vervullen op het gebied van informatie, communicatie en entertainment. Voorbeelden hiervan zijn dynamische routenavigatie, contact met alarmdiensten en mobiele officefaciliteiten. De bediening hiervan kan er echter voor zorgen dat de bestuurder wordt afgeleid van de rijtaak. Vooral de zogenaamde 'doe-het-zelf'-systemen, waarbij de bediening handmatig gebeurt, kunnen voor risico's zorgen. Deze systemen zijn vaak gebaseerd op beschikbare mobiele computers en gps-ontvangers. De SWOV pleit ervoor dat de overheid, ook in internationaal verband, voorwaarden schept voor veilige systemen en goed gebruik daarvan. Hierbij moet gedacht worden aan een veilige professionele installatie met zo min mogelijk verschillende displays. Ook het enorme aanbod aan informatie kan een veiligheidsrisico inhouden; naast allerlei relevante informatie over de route of verkeerswaarschuwingen wordt er ook steeds meer entertainmentinformatie in de auto gebruikt. Ook dit zorgt voor gevaarlijke afleiding.
De effecten van deze gevaarlijke afleiding zijn op dit moment voor Nederland nog niet voldoende gekwantificeerd.

Als aan de voorwaarden voor installatie en bediening is voldaan, ziet de SWOV ook positieve kanten aan de opmars van mobiele computers in personenauto's. Steeds meer systemen kunnen allerlei afleidende handelingen van de bestuurder overnemen. Hierbij moet worden gedacht aan het bedienen van de autoradio, de airconditioning en de telefoon. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de computer is uitgerust met bijvoorbeeld een spraakinterface. Producenten verwachten dat zulke systemen over vijf jaar standaard zullen zijn bij nieuwe auto's.

De SWOV pleit ervoor dat de overheid ook in internationaal verband verdere voorwaarden stelt aan de installatie en integratie van computertoepassingen in de auto, vooral daar waar het om 'doe-het-zelf'-systemen gaat. Ook roept de SWOV de producenten op rekening te houden met de veiligheidsaspecten bij de verdere ontwikkeling van computersystemen in de auto.

Lees het rapport 'Mobiele computers in personenauto's en mogelijke effecten op de verkeersveiligheid'
---

Inlichtingen:
SWOV, afdeling Informatie & Communicatie Jolanda Maas: 070 - 317 3315 Patrick Rugebregt: 070 - 317 3318 E-mail: info@swov.nl

Over de SWOV
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV doet al 40 jaar fundamenteel en anticiperend onderzoek naar verkeersveiligheid en fungeert als kennis- en informatiecentrum op dit gebied. Zij is daarmee uitgegroeid tot het Nederlands wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de verkeersveiligheid. Doelstelling is de verkeersveiligheid te bevorderen met behulp van de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Verdere informatie over de SWOV is beschikbaar op deze website in de sectie Profiel.
---