Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Betere rechtspositie voor langkampeerder

Den Haag, 10 januari 2003

ANWB en RECRON hebben nieuwe afspraken gemaakt voor recreanten die te maken krijgen met de herinrichting van het kampeerterrein waar zij een vaste plek hebben. In de zogenoemde RECRON-voorwaarden is onder meer vastgelegd, dat alle recreanten die te maken krijgen met een gedwongen verhuizing recht hebben op een tegemoetkoming in de verhuiskosten.

Lopende contracten moeten door de ondernemer ten minste 18 maanden voor de herstructurering worden opgezegd. De recreanten moeten tijdens de laatste zes maanden vóór de maatregelen gratis verblijf krijgen en mogen niet worden gestoord door voorbereidende werkzaamheden.

Ingrijpende vernieuwing van kampeerterreinen en gedwongen verhuizing geven al jaren aanleiding tot veel onenigheid tussen ondernemers en hun gasten. ANWB, Consumentenbond en RECRON hebben - ondersteund door de SER - bijna twee jaar nodig gehad om het eens te worden over de nieuwe voorwaarden. Daarin hebben de partijen ook afgesproken dat ondernemers hun gasten beter moeten informeren, voordat contracten getekend worden.

In de onderhandelingen is ook veel aandacht besteed aan de sociale veiligheid en de brandpreventie op kampeerterreinen. Ondernemers krijgen in de nieuwe voorwaarden meer armslag om te kunnen toezien op de veiligheid van de recreatieverblijven op hun terrein. Daarnaast moeten exploitanten passende maatregelen nemen als recreanten ernstige hinder ondervinden van andere recreanten. Aanzienlijke prijsverhogingen moeten ten minste twee jaar van tevoren worden aangekondigd en gemotiveerd door de ondernemer.

De nieuwe RECRON-voorwaarden gelden voor nieuwe gasten vanaf 1 januari 2003. Voor mensen die al op het terrein zitten, gelden ze pas vanaf 1 januari volgend jaar. Voor juridisch advies over standplaatsen kunnen ANWB-leden terecht bij ANWB Rechtshulp (070) 3147788. Meer informatie op anwb.nl en recron.nl.

Met vriendelijke groeten,

Annelies Tichelaar
ANWB persdienst