Gemeente Bodegraven

Gemeente aan de slag met ontmoetingsplekken voor oudere jeugd

De gemeente Bodegraven heeft in 2002 in het Beheersplan speelplaatsen in kaart gebracht wat de stand van zaken is rondom de speelplaatsen in elke wijk in Bodegraven. Daarbij is geconstateerd, dat er voor de kinderen tot 12 jaar in Bodegraven een redelijk voorzieningenniveau van speelplekken is in elke wijk. Alleen de spreiding over de wijk is nog niet geheel evenwichtig. Daar moet in de nabije toekomst in samenspraak met de buurtbewoners en de kinderen nog wat aan gedaan worden. Voor de oudere jeugd blijken er echter weinig voorzieningen in de openbare ruimte te zijn gecreëerd in de verschillende wijken waar ze wat kunnen sporten of waar ze gewoon gezellig (overdekt) samen kunnen zitten/staan.

Ook jongeren zelf hebben aangegeven, dat ze behoefte hebben aan een eigen plek. Sommigen willen lekker kunnen voetballen zonder dat de bal in de tuin van de buurvrouw terecht komt, anderen willen een plek, waar ze (overdekt) mogen staan/zitten.

Op een bijeenkomst met de jongeren, die nu samenkomen op het Dronenplein is het Bodegraafse bos door deze jongeren aangewezen als een gewenste locatie om elkaar te ontmoeten. Daarnaast is er in september 2002 vanuit het wijkteam Broekvelden een voorstel gekomen om een ontmoetingsplek te creëren voor de oudere jeugd bij de Grutto.

De gemeente heeft voor het jaar 2003 in haar begroting een bedrag opgenomen om activiteiten in de buitenruimte te kunnen creëren voor met name de oudere jeugd. In december 2002 hebben er overleggen plaatsgevonden met de jongeren zelf, het netwerk jeugd & veiligheid en de wijkteams van Noord en Broekvelden.

Als eerste zal er nu een plek gerealiseerd gaan worden in het Bodegraafse bos. Samen met de jongeren en de politie is een plan gemaakt hoe die plek er uit moet gaan zien. Dit ontwerp zal begin januari 2003 ter inzage liggen op het gemeentehuis. Op 13 januari 2003 komen de jongeren, de gemeente, de politie en de per 1 januari 2003 aangestelde medewerker wijk- en buurtbeheer jeugd weer bij elkaar om afspraken te maken over het gebruik van deze plek.

In de loop van 2003 zal verder gekeken worden naar mogelijkheden om ook in andere wijken van Bodegraven voorzieningen voor de oudere jeugd te creëren en zal het plan voor een plek bij de Grutto in samenspraak met de jongeren en de bewoners van Broekvelden verder worden uitgewerkt.