Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist Vlaams front: geen staatshervorming, geen federale regering. (10/01/03)

Het categorieke `njet' van de Waalse regering inzake nieuwe stappen in de staatshervorming bewijst voor de N-VA het falen van de aanpak van minister-president Dewael. Dewael en de VLD gaven de Franstaligen een voorzet voor open doel door een verdere staatshervorming niet afhankelijk te maken van de federale regeringsvorming, maar vooruit te schuiven naar 2004. Zo geeft de VLD al de Vlaamse troeven uit handen nog voor er met de kaarten gespeeld wordt.

Voor de N-VA is het duidelijk dat er maar één "snelle en efficiënte" strategie bestaat om de Franstaligen naar de onderhandelingstafel te krijgen: de eerstkomende federale regeringsvorming moet afhankelijk gemaakt worden van essentiële stappen in de staatshervorming. Zo simpel is dat. Geen staatshervorming, geen federale regering, dát moet de houding zijn van de Vlaamse partijen.

Dit veronderstelt dat de Vlaamse partijen voor één keer gezamenlijk het been stijf houden.

Daarom stelt de N-VA de oprichting van een Vlaamse Conventie voor, zodat de Vlaamse partijen onderling kunnen afspreken welke bevoegdheden zij willen overdragen naar Vlaanderen. De Vlaamse partijen moeten er zich dan ook toe verbinden om niet deel te nemen aan een federale regering zonder de uitdrukkelijk garantie in het regeerakkoord dat deze bevoegdheden worden overgedragen naar Vlaanderen.

Het uitgangspunt van de Vlaamse Conventie is voor de N-VA niet langer de Belgische staatshervorming, maar de Vlaamse staatsvorming. Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn moeten in Vlaamse handen. In het belang van zes miljoen Vlamingen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Algemeen Voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be