Gemeente Breukelen


Mevrouw M.M. Plomp van Harmelen benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau
Op 10 januari 2003 ontving mevrouw Plomp uit handen van burgemeester Dales van Breukelen de oorkonde en versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding tot ridder in de orde van Oranje Nassau. mevrouw Plomp, kersverse ridder in de orde van Oranje Nassau

Mevrouw Plomp van Harmelen (geboren 4 oktober 1933 in Den Haag) valt deze eer te beurt vanwege de aard, de uitstraling, de intensiteit maar ook de medische en maatschappelijke betekenis van haar inzet gedurende een groot aantal jaren.

Na haar studie en specialisatie vestigde zij zich in 1966 als chirurg in het Utrechtse Diakonessenhuis. Van 1976 tot 1991 was zij verbonden aan het ziekenhuis Overvecht, waarvan 6 jaar als voorzitter van de medische staf.

Naast haar inzet in bestuurlijke functies is mevrouw Plomp vooral bekend geworden als een belangrijk pleitbezorger voor de palliatieve zorg en de stervensbegeleiding in Nederland.

Zo maakt zij al jaren deel uit van het palliatieteam van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en van de werkgroep palliatieve zorg van het Integraal Kankercentrum Midden Utrecht.

Aan de wieg van het eerste hospice in Nederland

In 1991 besloot mevrouw Plomp zich geheel te gaan wijden aan het realiseren van een hospice in Vleuten, de eerste in Nederland. Later in 1997 volgde Wilnis. Beide hospices hebben zowel op medisch als organisatorisch gebied veel aan haar te danken. Zo is de Stichting Johannes Hospitium De Ronde Venen, gestart als een voorziening die afhankelijk was van pure liefdadigheid en donaties, uitgegroeid tot een professionele organisatie met een solide financiële basis en maatschappelijke verankering.

Dat was zonder de inzet van mevrouw Plomp niet gelukt. Zij was 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar en beschikbaar. Op de eerste plaats natuurlijk als arts. Maar ook haar bestuurlijke en organisatorische ervaring waren onmisbaar.

Ze blijft, ook na haar officiële afscheid vandaag, als vrijwilligster actief en betrokken. Ter vervanging van de hospitiumarts maar niet minder belangrijk ook als leider van het hospitiumkoor. Dit koor treedt een aantal keren per jaar op bij belangrijke vieringen. Daarnaast is mevrouw Plomp nog als soliste (sopraan) te horen.

De heer Boer nieuwe ereburger van Breukelen