Gemeente Neede

gemeente Neede

persbericht

Nummer 648, vrijdag 10 januari 2003

Busmaatschappijen komen binnen een week met een oplossing voor busroutes Neede

Vanmorgen, vrijdag 10 januari, heeft een delegatie van de gemeente Neede onder leiding van wethouder Meijlis een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van de busmaatschappijen Connexxion (verantwoordelijk concessiehouder voor de busverbindingen in Neede) en Syntus (uitvoerder van de busverbindingen). De busmaatschappijen erkennen dat zij de afspraak niet zijn nagekomen om de locatie bij de busgarage pas als busstation te gebruiken na de reconstructie van de Parallelweg. Op deze locatie is daardoor een onverantwoorde, onveilige en onbehaaglijke situatie ontstaan. De busmaatschappijen zijn hiervan doordrongen en willen binnen een week met een oplossing komen.

Het gemeentebestuur van Neede vindt de situatie bij het nieuwe "busstation" aan de Parallelweg beslist onaanvaardbaar. Sinds 5 januari gebruikt de vervoersmaatschappij Syntus de Parallelweg, tegen de afspraken in, als overstappunt. Reizigers staan letterlijk in de kou omdat deze locatie nog niet is ingericht als busstation. Er is geen beschutting van bushokjes, er zijn geen perrons en er is geen fietsenstalling.

Op 14 juni 2002 is door de gemeente Neede aan Connexxion en Syntus meegedeeld dat de Parallelweg in 2003 op de schop gaat. Naar aanleiding hiervan heeft Connexxion op 15 november 2002 aan de gemeente Neede meegedeeld dat in overleg met Syntus is besloten om de "oude" route (langs het oude busstation) te blijven rijden totdat de Parallelweg is heringericht. Bij Syntus is direct daarna gebleken dat deze optie niet mogelijk was binnen de nieuwe dienstregeling. Reizigers zouden dan op andere plekken geen aansluiting meer hebben. Dit is echter door een communicatiestoornis niet aan de gemeente gemeld. Pas op 20 december heeft Connexxion meegedeeld dat Syntus per 5 januari de route via de Parallelweg zou gaan rijden.

De busvervoerders gaan in de komende week bekijken of toch weer de oude route via het bestaande busstation in het centrum kan worden gereden. Een ander alternatief dat wordt bekeken is om de buslijnen 20 (Borculo-Neede-Haaksbergen-Enschede v.v.) en 53 (Varsseveld-Eibergen-Neede-Haaksbergen-Hengelo v.v.) op elkaar te laten wachten op de Parallelweg. Het oude busstation kan dan voor de Needse reizigers blijven functioneren als in- en uitstappunt met fietsenstalling en bushokjes. De reizigers moeten dan alleen op de Parallelweg overstappen.

Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54