Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

In het kader van de reorganisatie van de Vlaamse overheidsadministratie (project Beter Bestuurlijk Beleid) keurt de Vlaamse regering het voorstel van organisatie principieel goed van een gemeenschappelijke interne dienst voor Preventie en Bescherming op het werk. Ze keurt ook principieel de principes voor raming van de tijdsbesteding van de preventieadviseurs goed.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerpKB dat 2 andere KB's wijzigt. Die 2 KB's betreffen veiligheidsvoorschriften en -normen voor passagiersschepen die voor binnenlandse reizen worden gebruikt en voor passagiersschepen die geen internationale reis maken en die uitsluitend in een beperkt vaargebied langs de kust varen. De wijziging zet een Europese richtlijn om in Belgisch recht.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed betreffende de concordantie en tot wijziging van een besluit houdende de vaststelling van de vakken en de indeling van de vakken in algemene, technische en praktische vakken in het secundair onderwijs voor sociale promotie.


* * *

Sinds 1998 ontvangen de scholen middelen in het kader van ICT, bestemd voor hard- en software. De coördinatie rond het gebruik van ICT-middelen moest tot op vandaag gebeuren op basis van de gewone organieke personeelsomkadering. Reeds enige tijd is duidelijk dat de personeelsleden die in de scholen instaan voor deze ICT-coördinatie overbelast zijn. Daarom besliste de Vlaamse regering begin juli 2001 principieel om voor het schooljaar 2002-2003 aan (samenwerkende) scholen personeelsomkadering toe te kennen die alleen voor ICT- coördinatie kan worden aangewend. Naast de middelen voor personeel zullen aan de scholen ook extra werkingsmiddelen worden toegekend voor logistieke en materiële ondersteuning van die ICT-coördinatoren. Bij het toekennen van de middelen wordt uitgegaan van een 'rugzak' per leerling. Aangezien er verschillende noden zijn naar gelang van het onderwijsniveau, wordt er een wegingsfactor ingebouwd. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering dit besluit nu definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering kent 174.000 euro subsidie toe aan vzw Paleis als tegemoetkoming in de werkingskosten voor de tweede jaarhelft 2002.


* * *

De Vlaamse regering gaat, onder bepaalde voorwaarden, akkoord met de voorgestelde vereenvoudiging en transparantie en met het mechanisme zoals het in het ontwerp van bijzondere wet tot instelling van een nieuwe berekeningswijze van de responsabiliseringsbijdrage ten laste van sommige werkgevers van de openbare sector opgenomen is. De wet voert een federale bijdrage in om de gemeenschappen en gewesten te responsabiliseren voor de pensioeneffecten die gegenereerd worden door de stijging van de loonmassa van de vastbenoemde personeelsleden. De voorwaarden waarvan sprake zijn: bij niet akkoord van de Gemeenschappen en Gewesten worden de bijdragen geblokkeerd op het bedrag van 2002 in plaats van 2005; en gezien de Gemeenschappen en Gewesten met de nieuwe regeling participeren in de stijgende pensioenkost dienen voorstellen inzake pensioenmateries die betrekking hebben op ambtenarenpensioenen voor overleg voorgelegd worden aan de interministeriële conferentie ambtenarenzaken.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Het grinddecreet bepaalt dat de heffingscoëfficiënt jaarlijks wordt aangepast in het kader van de afbouw van de grindwinning en de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen. De Vlaamse regering beslist de heffingscoëfficiënt 2002 voor het begrotingsjaar 2003 te behouden.


-----
einde

-----