Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdam, 9 januari 2003

Kerken in Zuidoost op zoek naar geld voor nieuwe onderkomens

Een spannende periode breekt aan voor het unieke project 'kerkverzamelgebouwen' in Amsterdam Zuidoost. De komende maanden moet duidelijkheid ontstaan over met name de financiële mogelijkheden van de twee in de afgelopen jaren gevormde kerkclusters. Een tekort aan financiële middelen kan betekenen dat binnenkort een aantal van deze actieve christelijke gemeenschappen op straat komt te staan. De stichtingen voeren de komende periode een fondswervingscampagne waarin gelovigen in het land en in eigen kerk worden opgeroepen hen financieel te steunen.

Bij het ontwerp van de Bijlmermeer in de zestiger jaren, is geen ruimte gereserveerd voor religieuze voorzieningen. De ontkerkelijking in Nederland was immers in volle gang, en niemand kon toen vermoeden dat de Bijlmermeer een wijk zou worden van veel verschillende bevolkingsgroepen en nieuwkomers, van wie velen religieus bleken te zijn. Van de huidige 85.000 bewoners in Zuidoost is bijna tachtig procent verbonden aan een kerkgenootschap. Met de voortschrijdende vernieuwingsoperatie van de Bijlmermeer verliezen veel van deze gemeenschappen hun tijdelijke onderkomens onder de verhoogde wegen, in parkeergarages en in leegstaande flatgebouwen.

De kerken spelen echter een belangrijke rol in Zuidoost. Ze organiseren veel sociaal-culturele activiteiten, ze doen aan opvang, zorg en dienstverlening, ze geven voorlichting, cursussen en huiswerkbegeleiding, ze zetten zich in voor daklozen, tienermoeders, verslaafden en van huis weggelopen jongeren. De kerken fungeren als een sociaal vangnet.

Vanwege de bijzondere rol die de kerken in Zuidoost spelen, heeft het stadsdeelbestuur van Zuidoost opdracht gegeven om mogelijkheden voor alternatieve behuizing te onderzoeken. Inmiddels hebben tien christelijke kerkgemeenschappen zich verenigd in twee stichtingen. De volgende stap is een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een verenigingsgebouw voor beide stichtingen. Deze multifunctionele gebouwen zullen een plek zijn voor geloofsbelijdenis, maar ook voor debatten, vergaderingen, bijeenkomsten, cursussen, muziekrepetities, opvang en hulpverlening.

Maar méér dan het mogelijk maken van het haalbaarheidsonderzoek kan het stadsdeelbestuur ook niet. De scheiding van kerk en staat maakt het onmogelijk dat er vanuit de gemeentelijke overheid financiële steun komt voor de exploitatie van deze gebouwen.

Het moment is nu gekomen dat de ontwikkelaar, voordat deze met de bouw start, zekerheid wil hebben over de financiële haalbaarheid van het project. En dus ook over de dekking van de exploitatielasten door de stichtingen. De huidige berekeningen van de exploitatie tonen voor beide stichtingen een tekort aan van ruim 250.000 euro per jaar. De stichtingen zijn nu druk op zoek naar instellingen, kerken, fondsen en/of vermogende leden van andere kerkgenootschappen die deze kerken financieel willen bijstaan. Zonder deze steun zal de Bijlmermeer een woonwijk blijven zonder kerktorens!

Amsterdam Zuidoost, 10 januari 2003

ZODIAC NIEUWE NAAM VOOR DIGITALE TRAPVELDEN ZUIDOOST

Zodiac wordt de nieuwe naam voor het project Digitale Trapvelden Zuidoost. Zodiac staat voor de afkorting Zuidoost Digitale Activiteiten en is bedacht door Osama Ibrahim, een 14-jarige bewoner van Amsterdam Zuidoost. De Havo-scholier van SG Reigersbos kreeg uit handen van Ronald Neslo, portefeuillehouder Participatie een cheque voor de aanschaf van een computer en drie jaar gratis toegang tot internet.

De cheque vormt de bekroning van de prijsvraag die het stadsdeel Zuidoost heeft gehouden onder haar bewoners in augustus van het vorig jaar. Inzet van de prijsvraag was een korte, mooie en duidelijke naam te bedenken voor het project Digitale Trapvelden Zuidoost. Portefeuillehouder Neslo toonde zich verheugd over de creativiteit en betrokkenheid van de bewoners van Zuidoost. Hij gaf aan dat 100 mensen hebben gereageerd met maar liefst 150 verschillende namen.

Osama kan de computer goed gebruiken. Volgens Osama weet hij al vrij veel van computers en internet. Het liefste wil hij voor schoolactiviteiten op internet surfen in de nieuwe digitale ruimte van StIDA. Hij zal dit niet alleen doen, maar neemt graag vriendjes mee. Wat de jonge bewoner betreft mag de digitale ruimte ook na schooltijd en in het weekend open zijn.

De portefeuillehouder loofde de cheque uit tijdens de officiële opening van het StIDA Computer Center aan de Gravestein 25-c in Amsterdam Zuidoost op 9 januari 2003. Het StIDA Computer Center is de eerste laagdrempelige ICT-ruimte die van start gaat in het stadsdeel Zuidoost onder de vlag van Zodiac. Het project wordt mede gefinancierd vanuit Europa, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost.

© stadsdeel Zuidoost 10-01-2003